Image

Активність «Гроші за роботу» допомагає українським ВПО віднайти себе і впоратися із викликами часу 

Важливою складовою інтеграції у нову громаду людей, що перемістилися через війну, є можливість працевлаштування на новому місці. Саме на цю складову спрямована активність “Гроші за роботу”, яка діє в межах проєкту “Багатосекторна допомога постраждалим від війни в Україні”. Цю допомогу надають у Карітас Полтава, Карітас Кривий Ріг, Карітас Запоріжжя, Карітас Краматорськ та Карітас Кам’янське. Результатами цієї допомоги діляться три останні місцеві організації Карітасу. 

Карітас Краматорськ: Це хороші можливості для переселенців 

Карітас Краматорськ запустив активність “Гроші за роботу” в Олександрівській громаді. 33 працівники вже отримали оплату за свою роботу й ще троє почали працю цього місяця. Бенефіціари програми працевлаштовані в комунальних підприємствах, де виконують завдання з благоустрою: встановлюють огорожі, косять траву та прибирають місця загального користування, наводять лад на громадських клумбах та в парках, проводять косметичні ремонти у адмінбудівлях, розчищають від порослі кладовища та узбіччя доріг. 

Серед бенефіціарів “Грошей за роботу” є й працівники з певною кваліфікацією. До прикладу, пані Альона,  переселенка з Добропілля. За фахом вона – бухгалтер, тому отримала роботу кваліфікованого працівника у комунальному підприємстві з благоустрою.

“Незважаючи на видимість мирного та безпечного життя в Олександрівці, все одно не покидає відчуття тривожності за майбутнє. Дуже хотілось самореалізуватися та приносити користь іншим. Робота, яку я отримала, додає мені впевненості в собі, а знайомство з новими людьми стає підґрунтям до фінансової стабільності”, – ділиться бенефіціарка. 

Староста Олександрівської громади Тетяна Толстошеєва задоволена роботою бенефіціарів активності “Гроші за роботу” й каже: “Працівники виконують всі сезонні роботи з благоустрою у селах старостинського округу. Коли людина має роботу, їй легше впоратися із викликами часу, вона може забезпечити свою родину”. 

Карітас Запоріжжя: Це підтримка віддалених громад 

У Запорізькій області проєкт зосереджений на віддалених населених пунктах, де існують проблеми з транспортним сполученням та обмежені можливості працевлаштування. До активності “Гроші за роботу” долучились 30 людей із Вільнянської, Матвіївської, Михайло-Лукашівської та Павлівської громад. Також особливістю регіону є залучення релокованих громад з тимчасово окупованих територій. Тому до реалізації допомоги долучились ще й Пологівська, Гуляйпільська та Чернігівська громади.  

“Гроші за роботу” передбачає працевлаштування як кваліфікованих спеціалістів з відповідною фаховою освітою, так і некваліфікованих працівників. Серед зареєстрованих бенефіціарів є психолог, фахівці з соціальної роботи та організатори заходів. 

Працівники виконують різні завдання: від благоустрою громадських місць до організації дитячого дозвілля та догляду за людьми похилого віку. Зокрема вони займаються ремонтами в приміщеннях для надання послуг та організацією роботи просторів і хабів. 

Приємним є те, що про цю допомогу розповідають місцеві медіа, зокрема Суспільне Запоріжжя та телеканал МТМ Запоріжжя. Таким чином більше людей, яким справді необхідна робота, зможе скористатися активністю “Гроші за роботу”. 

Карітас Кам’янське: Допомога поширюється на декілька громад 

У Кам’янському активність “Гроші за роботу” охоплює місто та навколишні громади. Для розширення можливостей працевлаштування працівники Карітасу співпрацюють з місцевою владою. Так бенефіціари проєкту в Кам’янській, Вільногірській та Криничанській громадах вже почали виконувати завдання з благоустрою: косіння та збирання трави, підрізання кущів і дерев, наведення ладу на території тощо.  

Важливим аспектом є те, що представники Карітасу надають свою підтримку впродовж усієї активності. Під час своїх візитів вони перевіряють умови та безпеку праці, спілкуються з бенефіціарами “Грошей за роботу” та збирають зворотній зв’язок. 

Допомога “Гроші за роботу” реалізується в рамках проєкту “Багатосекторної допомога постраждалим від війни в Україні”. За весь час її реалізації вона змогла продемонструвати хороший приклад співпраці з місцевою владою задля створення можливостей для людей та покращення благоустрою громад. Активність “Гроші за роботу” стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу. 


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: Новини