Image

Близько 1000 школярів отримали благодійні портфелики від регіональних організацій Карітасу України

0 Comments

08.09.2014, Україна
Незважаючи на складну  політичну та економічну ситуацію в Україні, регіональні організацій Карітасу у 8 областях України провели акцію «Шкільний портфелик» для сотень потребуючих дітей. Така соціальна ініціатива має вже більш як 12-річну історію, завдяки чому вдалось допомогти тисячам малозабезпечених сімей.

«Шкільний портфелик цього року є особливим, тому що вперше ми стикнулися з проблемою переселенців. Бачимо, що діти, які приїхали сюди разом з рідними, справді не є підготовленими до школи. Ніхто ж не чекав, що в Україні таке буде відбуватися, тому вони думали, що переїхали сюди тимчасово. Звісно, це не є така допомога, що може змінити життя. Але як мінімум це створює для дитини всі умови для повноцінного і гармонійного розвитку», –  розповідає отець-диякон Сергій Триф’як, директор Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії.

Метою акції є адресна допомога для школярів з соціально уразливих сімей у вигляді укомплектованого шкільного портфелика із зошитами, пеналами, обкладинками для підручників, простими та кольоровими олівцями, фломастерами та іншим необхідним шкільним приладдям. Допомогу отримують сімї зі складним матеріальним становищем, де діти виховуються без матері або батька, де батьки інваліди,  багатодітні родини, а також переселенці з Криму та східних областей України, що віднедавна стали новою групою підопічних у Карітасі України.

Сьогодні в Україні далеко не кожна родина може собі дозволити підготувати у матеріальному плані дитину до школи, адже шкільне приладдя коштує декілька сотень гривень (примітка – у регіональних організаціях Карітасу кажуть, що в середньому ця сума становить 450-600 грн).

Марія Пилипонюк з Івано-Франківська –  мати 8 дітей –  цьогоріч відправляє у перший клас сина Михайлика. Хлопчик світиться щастям, тримаючи свій перший у житті портфелик. “Дякуємо добрим людям з Карітасу! Портфелик такий важкий, там так багато усього! –  каже пані Марія. –  Тут мені допомагають відправити дітей до школи кожен рік. Зі старшими двома я, на жаль, не знала про цю акцію, але вже п’ятеро моїх дітей отримали портфелики. Дуже сподіваюся, що й останній дитині допоможуть, коли вона піде у перший клас”.

Цьогоріч, до прикладу, коломийський Карітас надав допомогу для  220 учнів, івано-франківський Карітас – для 170, тернопільський Карітас – понад 100, хмельницький Карітас  –  85, київський Карітас – більше 50, дрогобицький Карітас – близько 30, одеський Карітас – 25, волинський Карітас – 25, стрийський Карітас  – 45 дітей шкільного віку.

В Одесі початком акції «Шкільний портфелик» стала особлива подія: одруження працівника Олександра Доброєра на початку серпня. Для гостей святкування і всіх бажаючих привітати подружжя було запропоновано в якості подарунка підтримати акцію для малозабезпечених школярів. І навіть після самої події – розповідають в одеському Карітасі – про таку ініціативу писали різні видання, і чимало людей приносили приладдя та рюкзаки в офіс  місцевого Карітасу.

Найважливішим завданням акції «Шкільний портфелик» є не лише матеріальна допомога потребуючим дітям, а донесення вістки про те, що оточуючі люди дбають і опікуються ними, завжди є напоготові допомогти їм в життєво важливих справах.

«Разом із портфеликами діти отримали ще й тепло сердець меценатів – людей, які пожертвували кошти і шкільне приладдя. Без них реалізація цієї акції була б неможлива. Це люди з церковних парафій, звичайні мешканці міста, підприємці, також особи, які скидали гроші у спеціальні скриньки. А дехто приходив до нас в офіс і безпосередньо допомагав як фінансами, так і приладдям», –  зазначає Наталя Козакевич з Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ.

Categories: Новини

Залишити відповідь