Соціальна педагогіка Карітасу Маріуполя на службі родини

В теперішніх умовах робота соціального педагога ще більше відштовхується від потреб дітей та їх батьків. Тому дуже важливо ретельно слухати про потреби.

Ця зустріч з батьками дітей переселенців була присвячена потребам. Головними потребами батьки поставили: свою поведінку з дітьми, яка б допомагала полегшити емоційний стан дітей та вирішення нагальних питань пов’язаних з подальшою освітою чи розвитком.

Першу частину зустрічі ми говорили про те, як правильно доносити до дитини інформацію про події в країні, в родині, щоб не підвищувати рівень тривоги; як бути підтримуючими та приймаючими дитину батьками; як допомогти і собі, щоб змогти витримувати сьогоднішні виклики. Батьки отримали конкретні техніки та відповіді на саме свої питання.

Друга частина роботи була конкретно прикладною – в її ході для кожного було складено план дій, який би допоміг вирішити якусь нагальну потребу родини.

Наприклад, разом з мамою Артема, який закінчив 9 клас і мріяв вчитися далі на спеціаліста з IT технологій, але вважав, що в цих умовах це неможливо, був складений перелік навчальних закладів того регіону, де вони зараз перебувають, в яких вчать цієї спеціальності. Наступний крок в плані – зробити дзвінки, а потім поїхати в ці навчальні заклади. Мама навчилася правильно вводити запит в Гуглі, щоб і далі отримувати необхідну інформацію в повному об’ємі.

Для Мирослави, 6 років, яка хоче малювати, знайшли безоплатний гурток. А якщо захоче малювати в гуртожитку, де вони зараз мешкають – то зв’язали її маму з мамами дітлахів, які мають і залюбки поділяться пензлями та фарбами…

Для Насті, яка не мала тут друзі – знайшлася (на занятті з дітьми) близька по віку та по інтересах подружка. Ми обговорили це з мамою Насті, щоб вона давала доньці можливість для спілкування. І так далі.

Батьки не очікували, що вирішення деяких питань можна так владнати. В зворотному зв’язку сказали, що відчули свій вплив на ситуацію, приємно було, що вони можуть зробити для своїх дітей щось корисне власними силами. Зрозуміли, що не треба ховати свої емоції від дітей, зрозуміли як корисно спілкуватися щиро, відверто та підтримуючи. Зраділи, що можна піклуватися і про себе теж (а ще краще – в першу чергу!).

Було й трошки сліз, бо то про щирість…

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/