Абетка проєкту «Обізнаний та готовий до Німеччини»: Штудієнколег (частина 1)

Штудієнколег (нім. Studienkolleg) – це навчальний заклад при німецькому виші, закінчивши який дає право на вступ до університетів Німеччини іноземним особам, котрі в свою чергу мають закінчену середню освіту. Тобто такого роду підготовчі коледжі мають на меті допомогти абітурієнтам перейти від академічної культури іноземної країни до німецької академічної культури.

Хто може вступити до Штудієнколег?

Освіта в Німеччині безкоштовна, і тому саме ця країна – одна з найпривабливіших для українських (і не тільки) абітурієнтів. У випадку, коли ви вже навчаєтесь в українському вузі і хочете продовжити навчання в Німеччині, то необхідно мати сертифікат про знання німецької мови (мінімальний рівень – С1) та виписка оцінок з вашого навчального закладу. Треба відмітити, що конкурс на вступ до вишів Німеччини надзвичайно високий, тому потрібно мати якомога найвищі бали. В іншому випадку, коли ви тільки закінчуєте навчання у школі, тоді Штудієнколег якраз для вас – ще один рік навчання перед вступом до університету.

Документами для вступу в такому випадку будуть:

● Шкільний атестат;

● Cертифікати DSD чи TestDaf на рівні B2-C1;

● Довідка про складене ЗНО – за наявності;

● Документи з вашого ЗВО – за наявності;

● Документ, що підтверджує знання німецької;

● У деяких випадках – мотиваційний лист, копія закордонного паспорта тощо.

Далі потрібно буде скласти іспити з профільних дисциплін в залежності від обраного напрямку та на знання німецької мови (хоча в деяких коледжах він може бути відсутній за наявності сертифікату DSD чи TestDaf).

Хоч цей заклад освіти вважається «мостом» між школою та університетом, студенти коледжу прирівнюються до студентів вишів, розташованих в місті, що в свою чергу, дає право на пільгове використання транспорту, музеїв і т.п.

Далі наведена база даних, яка містить детальну інформацію про вимоги до випускників шкіл з різних країн: http://anabin.kmk.org

Детальну інформацію ви можете отримати за наступними посиланнями:

Консультант в Харкові / +38(050) 300 300 9 / beratung.caritas.kharkiv@posteo.net

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/