Завершено третину проекту з модернізації водопроводу – працюємо за планом

Третину проекту «Поліпшення умов життя вразливих верств населення в буферній зоні Донецької області шляхом покращення сталого доступу до безпечної води», що реалізовується Карітасом Маріуполь за фінансової підтримки Caritas Ukraine та ОСНА, завершено.

Три місяці наполегливої праці, укладання угод про співпрацю, ретельне вивчення специфікацій та технічних документів, пошук інженерних рішень, безліч розрахунків, запитів, зустрічей та опитувань, підготовка території, техніки та обладнання. І як результат – готовність до важливої частини реалізації проекту – безпосередньої модернізації застарілої системи водозабезпечення у трьох населених пунктах прифронтової зони, що змінить умови та якість життя десятків тисяч місцевих мешканців.

«Найважче у нашій роботі – підготовка об’єктів до самої складної частини проекту, – розповідає регіональний керівник проекту БФ «Карітас Маріуполь» Тарас Артеменко. – Насамперед потрібно було все перевірити, перерахувати, зробити так, щоб кожна цифра, кожна ділянка водопроводу відповідала вимогам проекту.

Під час цієї роботи з’ясувалося, що кількість людей, які потребують якісної води, значно більша. В цьому нам дуже допомогли місцеві активісти та моніторингові групи, які були створені протягом цих місяців. Наразі ми шукаємо додаткові можливості підключення до водоводу нових об’єктів та споживачів. Зрозуміло, це робота на перспективу, на майбутнє, але ж в цьому і полягає діяльність благодійників – робити щось зараз і передбачати подальші дії, вивчати можливості та надавати допомогу».

Одним з важливих показників, на який спрямовані дії проекту – найбільша кількість людей та соціальних об’єктів, які має охопити модернізований водопровід. «Зараз ми, не виходячи за межі проекту, шукаємо шляхи більш логічного та технічно обгрунтованого плану прокладання майбутніх гілок нового водоводу. Базуємося на даних комунальних підприємств, разом з інженером проекту Сергієм Ковалем з’ясовуємо кількість аварійних ситуацій та технічний стан водоводу на різних ділянках та спільно з фахівцями КП та Карітас України вирішуємо доцільність додаткового приєднання тієї чи іншої вулиці або об’єкту до оновленої системи водопостачання», – каже Тарас.

На даний час у Мар’їнці та Красногорівці завершено роботи з очищення території і вже почалися земельні роботи. Новомихайлівка ще чекає своєї черги, цей населений пункт долучиться до проекту навесні цього року. Невеличкі відхилення від плану-графіку пов’язані лише з погодними умовами, святами та вихідними, але суттєво не впливають на перебіг подій. У трьох населених пунктах завершується підготовка місць зберігання основних матеріалів – пластикових труб, вузлів, кранів, розподілювачів, лічильників та інших матеріалів, використання яких буде знаходитись під ретельним контролем БФ «Карітас Маріуполь».

В кінці січня будуть визначені переможці відкритих торгів, серед яких перевага буде надана перевіреним часом і бездоганною репутацією виробникам необхідної для проекту продукції.  Аукціони знаходяться вже на стадії завершення, тож робота триває за планом. І запорукою виконання цього плану є злагоджена робота всіх підрозділів, своєчасне реагування на виклики та взаємодія виконавців проекту та споживачів.

Особливу подяку  Карітас України та БФ «Карітас Маріуполь» висловлює компанії «Параллель» за надане пальне для важкої техніки і благодійну допомогу у реалізації проекту.

***Опубліковано в межах проєкту «Поліпшення умов життя вразливих верств населення в буферній зоні Донецької області шляхом покращення сталого доступу до безпечної води», що реалізовується БФ «Карітас Маріуполь» за фінансової підтримки Caritas Ukraine та ОСНА

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/