Image

За 2018 рік допомогу від Карітасу отримали більше 15 000 людей в буферній зоні

0 Comments

На початку березня 2019 року в столичному прес-центрі «Інформатор» відбулась прес-конференція за підсумками реалізації проекту Basic Needs у 2018 році.

Спікерами виступили:

– Ростислав Спринюк (Карітас Маріуполь, директор)

– Євген Чако (Карітас Маріуполь, керівник гуманітарного проекту)

– Сергій Зуєв (Карітас Сєвєродонецьк, керівник гуманітарного проекту)

– Валентин Бебік (Карітас України, національний керівник програми водозабезпечення і санітарії)

– Андрій Постніков (Карітас України, національний керівник гуманітарного проекту)

Гості студії розказали про підсумки реалізації проекту у 2018 році та нагальні потреби населення, яке мешкає вздовж лінії зіткнення на Сході України.

«Від початку конфлікту на Сході, Карітас України намагається допомогти найбільш потребуючим та найбільш вразливим верствам населення, котрі і є постраждалими від цього конфлікту. Основні гуманітарні напрямки: забезпечення продуктами харчування, забезпечення паливом для зимування людей, багатоцільова грошова допомога на будь-які потреби, цільова медична допомога та психологічна підтримка людей», – зазначив Андрій Постніков. Також він додав, що окремі проекти реалізуються для забезпечення питною водою постраждалого населення.

«Якщо казати про забезпечення людей водою, то в 2018 році було 49 випадків зупинки водопостачання, в тому числі в місті Торецьк, де проживають 200 тисяч людей, система регулярно не працює. Карітас України звернув на це увагу і продовжує виконувати проект в цьому напрямку. Ми провели оцінку потреб і лише 18 чоловік зазначили, що мають стабільний доступ до води, і мова не йде про питну воду. Доступ до питної води мають тільки 12,7% населення із 44 пунктів буферної зони, де проживають біля 155 тисяч людей», – сказав Валентин Бебік.

Проект імплементується на лінії розмежування за сприяння Карітасів Сєвєродонецьк, Краматорськ, Маріуполь, Запоріжжя, Харків та Донецьк в м.Дніпро.

Мобільні команди зі складу лікарів, соціальних працівників та психологів проекту щодня відвідують по кілька селищ, проводячи планові огляди та доставляючи необхідні ліки чи гуманітарну допомогу.

Медикаменти, тверде паливо, продукти харчування та психологічна допомога – все це комплексне реагування для постраждалого населення.

Особливо під опікою знаходяться важкохворі люди в селах на лінії зіткнення, де повністю невідновлена система охорони здоров’я, та яким просто бракує коштів для підтримки свого власного здоров’я.

Люди чекають та сподіваються не тільки на матеріальну допомогу, а ще й на спілкування та увагу, яка дає їм відчуття підтримки і надії.

Варто зазначити, що бюджет проекту в 2018 році склав 53 035 785 гривень. 72,9% бенефіціарів проекту мають середньомісячний дохід менше 1500 гривень на особу. Основними отримувачами допомоги від Карітасу стали люди старше 60 років.

Детальніше про кількісні показники проекту «Basic Needs» дивіться в інфографіках:

Проект з офіційною назвою «Забезпечення базових потреб особливо вразливих людей, що постраждали внаслідок конфлікту в Україні» реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини (GMFA).

Categories: Новини

Залишити відповідь