Обирайте солідарність, а не стіни та насильство

Заява Карітасу Європи з нагоди Міжнародного дня мігранта, 18 грудня 2021 року.

З нагоди Міжнародного дня мігранта, Карітас Європа закликає політиків сприяти мобільності людей, замість того, щоб ставитися до мігрантів як до загрози. Люди в русі – це люди, які перетинають кордони з різних причин, серед яких пошук прихистку чи роботи, навчання, возз’єднання з членами сім’ї тощо. До них слід ставитися гідно, а не зневажливо. Потрібні безпечні регулярні шляхи до Європи, а не вищі стіни та насильство.

Мігранти та ті, хто захищає свої права, стикаються з особливо складним моментом у Європі, де домінує політика паніки та відторгнення, яка занадто часто вбиває. Фатальні корабельні аварії в протоці Ла-Манш і Середземному морі, люди, які використовувалися як «політичні пішаки» на кордоні з Білоруссю, яких залишили вмирати в замерзлих лісах на порозі ЄС, незліченні відштовхування та висилки в Греції та вздовж Балканського маршруту – це лише кілька прикладів.

Пані Ману Баллін координує проект Карітасу Бельгія, що надає підтримку неповнолітнім з Еритреї, Судану та Ефіопії, які самостійно їдуть транзитом через Бельгію до Великобританії. Вона пояснює, що переживають багато неповнолітніх без супроводу в цій подорожі: «Багато хто пройшов через Лівію, наприклад, де зазнав сексуального насильства, рабства, жахливого та дуже травматичного поводження. У Європі ці страждання не закінчуються – багато хто повідомляє про насильство з боку поліції та викрадення особистих речей».

У цьому контексті ми закликаємо європейських лідерів протистояти спробам послабити Конвенцію про біженців, легалізувати відмову та ввести відхилення від законодавства ЄС, останнє з яких нещодавно запропонувала Європейська комісія стосовно Польщі, Литви та Латвії.

Ми також рішуче підтримуємо послання Папи Франциска, виголошене під час його візиту на Лесбос 5 грудня, що звертає увагу на існуючі умови, негідні для людей: «Мені прикро чути про пропозиції використовувати спільні кошти для будівництва стін і прокладення колючого дроту як рішення. […] Так проблеми не вирішуються, і співіснування покращується, не завдяки вищим стінам, а завдяки об’єднанню зусиль, щоб піклуватися про інших відповідно до конкретних можливостей кожного та з повагою до закону, завжди віддаючи першість невід’ємній цінності життя кожної людини».

«Треба терміново подолати страх і натомість прийняти людську мобільність як природне явище, якому слід організовано сприяти. Люди завжди перетинали кордони, щоб знайти мир, любов чи кращі можливості, і це не зупиниться, незалежно від того, наскільки високі паркани. Ми закликаємо до різкої зміни міграційної політики: замість того, щоб фінансувати зведення стін та мілітаризувати наші кордони, щоб зупинити переміщення людей, давайте інвестувати в безпечні та регулярні шляхи, гідні центри прийому та більш привітні суспільства, які сприяють соціальному залученню заради загального блага», – каже Марія Німан, генеральний секретар Карітасу Європа.

Нарешті, ми наполягаємо на тому, щоб підкреслити позитивний внесок міграції в наше суспільство та віддати належне незліченній кількості людей, які так чи інакше допомагають мігрантам, вибираючи зустріч і співчуття замість страху.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/