Image

Мир починається в серці кожного. Карітас презентував посібник з миробудування

0 Comments

Про це йшлося 10 квітня за круглим столом з нагоди підбиття підсумків дворічної діяльності Карітасу України у сфері миробудування. В роботі круглого столу взяв участь також Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, який поблагословив учасників, а також поділився своїми думками з приводу піднятої тематики.

В рамках круглого столу презентували посібник «Мир починається в серці кожного з нас». У книзі зібрані тренінги зі Школи миробудування, що організовував Карітас для лідерів громадських організацій з усієї України.

Метою проекту «Об’єднуючи людей заради миру» було просувати ідею примирення і розбудови миру на місцевому та національному рівні.

За два роки діяльності проекту Карітас Івано-Франківськ охопив 5620 людей.

Заходи в рамках проекту були направлені на згуртування громади, встановлення порозуміння між людьми, що постраждали від військового конфлікту на Донбасі – як учасників АТО та ООС, так і внутрішньо переміщених осіб, а також підтримку родин загиблих бійців.

Директор Карітасу Івано-Франківськ отець Володимир Чорній розповідає, шо починати таку працю було дещо страшно, але результати не змусили себе чекати.

«Зараз ми вже бачимо той результат, який отримали за 2 роки. Ми хочемо продовжувати працювати в цьому напрямку, бо він є важливий для людей. Зараз українці живуть у часі, коли існує багато конфліктів. Ми шукаємо шляхи, як з них виходити і жити в мирі. Сьогодні ще одним результатом нашої праці став посібник з покроковими порадами, як будувати мир», – каже Володимир Чорній.

За словами одного з авторів посібника та тренера з миробудування Володимира Кушнірюка, до програми «Об’єднуючи людей заради миру» охоче долучалися представники різних верств населення.

«Представництво Карітасу в області залучило фахівців, які допомагають розбудувати мир в країні. Нам було дуже приємно бачити, що люди є небайдужими до проблеми миру. А наш підручник – це дійсно хороша практика. Він є своєрідною сходинкою нагадування про ті речі, які ми вже обговорили. У посібнику ми запропонували різні розділи про толерантність, конфлікти, стереотипи та життєві цінності. Він допоможе людям жити в мирі».

Учасниця програми «Об’єднуючи людей заради миру» Тетяна Стадник розповідає, що 20 років прожила на Луганщині, але з початком війни змушена була покинути свій дім.

«Ми були проукраїнською родиною, я особисто займалася громадською діяльністю. Я мала надію, що війна закінчиться, але так склалося, що я була змушена покинути своє селище. Виникали питання, як жити в новому місті, як влитися в нове суспільство, адже в іншому місті нема ні знайомих, ні однокласників. Ми стали учасниками програми Карітасу. Спілкуючись з фахівцями, з іншими переміщеними людьми, я отримала величезний досвід і допомогу», – зазначила Тетяна Стадник.

Categories: Новини

Залишити відповідь