Image

Мешканці с. Кримське навчились основам психологічної самодопомоги

0 Comments

12 січня 2022 року команда психологів Карітасу Донецьк провела заключну зустріч з мешканцями с. Кримське Сєвєродонецького району.

Населений пункт знаходиться в зоні 0-5 км від лінії ведення бойових дій в Луганській області та майже щодня піддається обстрілам з непідконтрольної території. Мешканці Кримського живуть в таких умовах вже вісім років та накопили в собі величезний стрес, який дає про себе знати.

Погіршення загального стану здоров’я, загострення хронічних хвороб, тривога за найближче майбутнє не тільки своє, а й своїх дітей та онуків – усе це важким тягарем супроводжує людей впродовж багатьох років.

Психологами Карітасу було проведено 6 групових зустрічей та багато індивідуальних консультацій, під час яких місцеві мешканці змогли отримати корисні знання у сфері психічного здоров’я, вчилися розпізнавати ознаки таких явищ, як стрес, тривожність, шукали канали відчуттів, за допомогою яких можна подолати тривожний стан.

Також розбирали поняття «Конфлікт» та шукали найбільш ефективні стратегії поведінки в конфліктних ситуаціях. Ці теми визвали велику зацікавленість, адже з усіма цими поняттями люди, що мешкають в прифронтовій зоні, стикаються щодня.

Разом із фахівцями, кожен відшукав ті ресурси, які допомагають йому вистояти в надскладних життєвих ситуаціях. Жвавий інтерес викликали заняття, на яких наші бенефіціари розкрили свій творчий потенціал. Неймовірної краси картини, які вони створили власноруч, прикрашають тепер їх оселі, нагадуючи їм, що життя прекрасне та завжди можна знайти час для себе, свого хоббі та розвитку. Це дуже підвищує їхню самооцінку, покращує настрій та задає той ритм, який допомагає жити в неймовірно складних моральних умовах.

На свою адресу дівчата психологи почули багато слів вдячності, які дійсно шли від душі. Адже спілкування виявилося дуже вчасним та ефективним. Деякі учасники групи стали більш відкритими для спілкування, дехто віднайшов себе в творчому напрямку та продовжує творити красу вже самостійно вдома, а дехто нарешті зумів вийти в соціум та практично почав новий етап в своєму житті.

Такі результати роботи не можуть не надихати, тому що є розуміння того, що зусилля, підготовка, зустрічі, проведення та хвилювання не були марними. Люди, які дуже потребували психологічної та емоційної підтримки, отримали не тільки її, але й навчилися самодопомозі. Тепер за необхідністю мешканці с.Кримське зможуть не тільки допомогти самі собі, але й підтримати один одного.

Психологічна підтримка надається в рамках проекту «Багатосекторальна гуманітарна допомога у грошовій, натуральній формі, послуг і ваучерів для покриття базових потреб, продовольчої безпеки, фізичного і психічного здоров’я та підготовки до зимування постраждалих від конфлікту осіб на сході України», 2021-2023 рр.

У період розповсюдження COVID-19, працівники мобільних бригад дотримуються підвищених заходів захисту та особистої безпеки, щоб уникнути можливого інфікування та не наражати на небезпеку бенефіціарів, тому працюють за новими протоколами.

Проект здійснюється при підтримці Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини (GMFA).


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь