Image

Через загострення ситуації на сході України Карітас мобілізовує всі наявні сили та ресурси

0 Comments

Ескалація конфлікту з боку Росії неминуче призведе до колосальної гуманітарної та соціальної катастрофи. За вісім років війни практично всі можливі ресурси й так вичерпані, а внаслідок пандемії COVID-19 та погіршення економічної ситуації значно зросла бідність, зокрема вздовж 420-кілометрової лінії фронту, де повсякденне життя – це боротьба за виживання. 

English version:

Карітас України для зміцнення мережі та розвитку наприкінці літа 2021 року розпочав підготовку до можливої ескалації конфлікту. Останні два місяці за сприяння партнерів тривають посиленні навчання працівників та підготовка до можливої комплексної надзвичайної ситуації. 

На сьогодні в кожному з місцевих осередків Карітасу, зокрема на сході України проходять тренінги з розгортання польових кухонь, тимчасових притулків, та в разі потреби надання допомоги людям, котрі будуть змушені покинути власні домівки через воєнні дії. Одночасно з тим вимушених переселенців готові приймати в Дніпрі, Полтаві, Запоріжжі а також на Західній Україні – в Хмельницькому, Івано-Франківську, Тернополі та Львові. 

“Ми робимо все можливе, щоб навіть в умовах надзвичайної ситуації мати можливість надавати потребуючим допомогу і підтримку, як ми це робимо на сході України з 2014 року”, – зазначає Президент Карітасу України Тетяна Ставнича. “Ми тісно співпрацюємо з церковними структурами та місцевою владою, щоб в разі потреби бути готовими до нових викликів, та загроз”, – додає вона. 

Через відновлення постійних обстрілів з урахуванням небезпеки для соціальних працівників на сьогодні припинено виїзди в буферну зону до 2 березня, команди місцевих осередків Карітасу працюють лише на місцях. Психосоціальний супровід переведено в онлайн форму підтримки і, як зазначають менеджери Карітасу України, запитів саме на таку підтримку суттєво побільшало. Також допомоги і підтримки потребують самі соціальні працівники. Надходять і запити про допомогу людям, що останніми днями постраждали від обстрілів.

Люди стурбовані, зокрема ті, хто пережив події 2014-2015 років, вони мають жахливий досвід і понад усе не хочуть пережити втрату близьких, втрату рідного дому, втрату життя, до якого звикли. Постійні обстріли та невизначеність ситуації додають значного напруження. Спогади про події восьмирічної давності, котрі почали стиратись з пам’яті, знову оживають і спричиняють неймовірний стрес. 

Ситуація тривожна і дуже швидко змінюється, тому обговорюється можливість релокації локальних осередків, що знаходяться в безпосередній близькості до лінії розмежування задля безпеки працівників та їх родин та можливості подальшого надання допомоги потребуючим. Однак на даний момент всі осередки Карітасу працюють в повному об’ємі на своїх місцях.

Численна команда Карітасу щиро вдячна всім нашим партнерам та друзям, які по всьому світу допомагають нам та висловлюють свою підтримку. Для всіх нас та всіх наших підопічних це запорука того, що ми не самотні перед лицем ворога. 

Нагадаємо, з 2014 року Карітас України надає допомогу постраждалим від воєнних дій на сході України, серед яких як вимушені переселенці так і мешканців ізольованих населених пунктів вздовж лінії фронту. Допомога є цілісною у зусиллях задовольнити комплексні потреби людей і включає: дистрибуцію продуктів харчування, питної води, гігієнічних наборів, надання матеріалів для відновлення житла, медичну допомогу та психосоціальний супровід, грошову допомогу на розвиток та підтримку малого бізнесу, сільського господарства. Карітас розробляє та впроваджує програми для виявлення і задоволення потреб найбільш вразливих груп, включаючи дітей, літніх людей та людей з інвалідністю.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь