Image

Підводимо підсумки акції “Шкільний портфелик”

0 Comments

Перше вересня – завжди свято для школярів. Навіть для тих, хто не дуже полюбляє уроки і домашні завдання. Зустрітись з друзями, похвалитись новеньким рюкзаком і шкільним приладдям. А для батьків серпень – це час напруженої підготовки до школи, закупівель, адже треба і одяг новий підкупити, і зошити, щоб були і красиві, і з добрим папером. От і переповнені магазини людьми, що спішать купити все дітям до школи. Але не тільки своїм дітям часто купують відвідувачі шкільних базарів.

Вікторія з Полтави довідалась, що у місцевому Карітасу проходить акція зі збору шкільного приладдя, порадилась з чоловіком і разом з сином купила цілу коробку всілякої всячини: «Тут все, що дітям потрібно – зошити, олівці, фломастери – все яскраве, різнокольорове, і дай Бог, якимось дітям це принесе радість. Що могли – те і купили, разом з сином зібрали подаруночок дітям, які потребують», говорить вона.

Іван з Краматорська не може зрозуміти, що бувають діти, які не хочуть йти до школи. Він же мріє про це, але от здійснити мрію перешкоджав діагноз – ДЦП. Веселий та активний хлопчик змушений був вчитись дома. Але мрія його здійснилась – у школі відкрили клас з інклюзивним навчанням. А завдяки благодійникам, за допомогою Карітасу Краматорськ йому знайшли відповідний дитячий візок аби їздити в школу. А ще він отримав те, чого ніколи не мав – шкільний портфелик повний приладдя, підготований в рамках одноіменної акції Карітасу.

У Оксани зі Львова четверо дітей, троє з них школярі. Самотня мати не на словах знає, як складно зібрати дітей до школи, аби портфелі були повні, потрібна чимала сума, якої у неї нема. Але їй пощастило – і тим, що діти відвідують дитячий центр Карітасу, де завжди «при ділі», займаються різними цікавими справами, а ще й тим, що отримали яскраві нові рюкзаки повні всього необхідного.

Все це – короткі фрагменти багаторічної акції Карітасу України «Шкільний портфелик». У деяких містах вона проводитися вже більше 10 років, у деяких – тільки розпочалася, але скрізь це чудова нагода зробити подарунок дітям, для яких це справжній скарб і дивовижний сюрприз це діти-сироти, з родин учасників АТО, вимушених переселенців, з малозабезпечених та багатодітних сімей. А ще це нагода пропагувати ідеї благодійності, коли всі спільно –  приватні особи, великі і малі бізнес-структури, об’єднуються аби підготувати до школи дітей, все це, вкрай необхідне для навчання. Адже це часто не так в легко придбати родинам, які опинились у скруті, і, на жаль, наш непростий час показує, що кількість потребуючих все зростає.

Усе літо працівники та волонтери осередків Карітасу шукали благодійників, напружено готувати приємні подарунки своїм підопічним. Остаточні результати цьогорічної акції будуть оприлюднені незабаром на окремій сторінці, оскільки деякі осередки ще фіналізують дані по своїх організаціях. Але вже зараз можна говорити – акція знову показала свій успіх, охопивши Україну від Нововолинська до Маріуполя, від Києва до Одеси, не забувши і про прифронтові містечка і села, де діти ходять до школи, незважаючи на напружену ситуацію і так чекають на свято. За попередніми даними повністю укомплектовані канцелярським приладдям, зошитами тощо портфелики отримали більше 1850 дітей, ще багато просто отримали набори канцтоварів чи зошити.

Та й сама процедура роздачі портфеликів в усіх містах стала святом для юних вихованців та принесла незабутні враження – їх веселили аніматори, проводились різноманітні конкурси та вистави, кожен осередок намагався придумати і втілити щось своє, залучити побільше партнерів, аби свято напередодні початку навчального року справді запам’яталось дітям.

Прийшло свято і до дітей, які живуть на сході України, адже незважаючи на близькість до зони бойових дій, діти все ж залишаються дітьми, які вірять у добрих чарівників, чекають на свято і подарунки. І співробітники місцевих Карітасів зробили все, аби стати саме такими чарівниками, створити атмосферу свята для дітей та підлітків, дати їм відчути підтримку небайдужих людей. Школярі з Волновахи, Новогродського, Щербинівки змогли отримати портфелики, а також побувати на святах, організованих Карітасом Краматорськ та Карітасом Маріуполь за допомогою партнерів та меценатів.

Акція «Шкільний портфелик» – це ще і нагода залучити благодійників, і кожен осередок використовував свої можливості, аби зібрати якомога більше коштів і пожертв у матеріальній формі. Окрім традиційного збору коштів через приватних осіб і скриньки для пожертв, доводилось звертатись і до інших способів. Карітаси Києва, Харкова та Дрогобича збирали кошти через Українську біржу благодійності (зібрано, відповідно, 11 024, 7 500 та 25 000 грн). Карітас Одеса, який за п’ять років проведення акції збільшив кількість зібраних портфеликів більш ніж в 10 разів – з 20 в 2014 році до 208 в 2018, не лише проводив збір коштів на місцевому благодійному порталі «Мой город» (було зібрано 46300 грн), а й використовував не такі звичні методі, наприклад, збір коштів на творчому вечорі з благодійним продажом книжок письменника Бориса Херсонського. Фінансову підтримку для проведення акції у Львові надали в управлінні соціального захисту Львівської міської ради, у Бориславі одним зі спонсорів виступила компанія Львівобленерго.

Деякі осередки залучили допомогу іноземних спонсорів – у Маріуполі Посольство Австрії в Україні (завдяки чому, зокрема, 10 дітей з особливими потребами в м. Волноваха отримали нові яскраві портфелики, укомплектовані необхідною канцелярією) та в Коломиї, де за підтримки Карітасу Словаччини було вручено 68 подарункових сертифікатів для придбання канцтоварів на суму 100 тисяч грн. Традиційно значну фінансову підтримку вдалося отримати завдяки залученню великих бізнес-структур.

Карітас Київ особливо вдячний European Business Association, яка стала платформою милосердя та благодійництва, об’єднавши навколо себе ряд прогресивних компаній, які долучились до акції та компанії ДТЕК «Київські електромережі», за кошти якої було закуплено 24 повністю укомплектовані портфелики.

А навіть, якщо не завжди вдавалося залучити крупних спонсорів, використовувались різні фандрейзиногові методи. Так традиційний партнер Карітасу Хмельницький, мережа магазинів «Офіс Центр» збирав від бажаючих вживані рюкзаки, а усі отримані ранці були передані в Карітас, що значно здешевило загальну вартість комплекту.

Карітас України висловлює глибоку подяку всім небайдужим людям, які підтримали нашу ініціативу, своїми внесками допомогли дітям зробити день Першого дзвоника справжнім святом, а також бізнес-структурам – Банк Кредит Дніпро, SoftServe, LeBoutique, Корпорація «БІОСФЕРА», METRO Cash & Carry Ukraine, Food Bank Ukraine , REHAU Ukraine – віконні системи, ПрАТ «Західна промислова група», QuartSoft Ukraine, Офіс Центр – ТОВ Корвет Луцьк , Citrus.ua в Одесі, iQSpace, Intersog UkraineLuxoft UkraineIntellias та багатьом іншим приватним та корпоративним благодійникам без активної участі яких акція не була б такою успішною.

Categories: Новини

Залишити відповідь