Image

Профілактика серцево-судинних захворювань

0 Comments


“Шляхи від і до інфаркту”
18.03.2011

10 березня в Інформаційно-консультативному центрі домашнього догляду Карітас Тернопіль відбувся навчальний семінар на тему «Шляхи від і до інфаркту міокарда». Тема була вибрана не випадково, оскільки серцево-судинні захворювання займають одне з перших місць серед усіх захворювань наcьогодні в світі.



У 2009 р. Україна втратила більш ніж 460 тисяч людських життів внаслідок смертності від серцево-судинних захворювань.

За даними Світової федерації серця, від кардіологічних хвороб потерпає більше людей, ніж від раку, СНІДу, туберкульозу, малярії разом узятих. Для України ця проблема є дуже актуальною: майже половина її населення (приблизно 22 мільйони) страждає від серцево-судинних захворювань. Щороку в Україні виникає приблизно 50 тисяч нових випадків гострого інфаркту міокарду і понад 110 тисяч інсультів. Показник смертності від серцевих захворювань в Україні сягає 64 % , і є одним із найвищих у світі.

Дані статистики дозволяють стверджувати, що хвороби системи кровообігу в Україні на сьогодні є основною причиною передчасної смертності населення. Зовнішні причини і новоутворення посідають відповідно друге та третє місця.
Якщо проаналізувати офіційні статистичні дані щодо захворюваності населення на серцево–судинні захворювання за віковими категоріями, то ми побачимо, що кожне десяте звернення представника дорослого населення України по медичну допомогу, що викликано саме серцево–судинною патологією. Природно, що для дітей до 14 років показник захворюваності у сім разів нижчий, однак при переході до групи 15–17 років він досить істотно зростає.
Основні причини такої сумної статистики – куріння, ожиріння, малорухомий спосіб життя, підвищений тиск, стреси, підвищений рівень холестерину, несвоєчасне звернення до лікарів. Важливою проблемою є низький рівень санітарної освіти населення, яке в цілому є необізнане із основними факторами ризику, засобами профілактики і лікування. Також в Українї є гостра недостача в кількості кардіоцентрів – наша держава в 15 разів відстає від європейських країн за кількістю кардіоцентрів, котрі потрібні для системи охорони здоров’я.
Карітас України приділяє турботі про здоров’я українців значну увагу, – здійснюючи програми як профілактики, так і лікування, домашньої опіки, роботи із запобігання захворюванню на СНІД тощо. Зокрема, проводячи навчальні і профілактичні семінари, який організував нещодавно Карітас Тернопіль.
В рамках семінару «Шляхи від і до інфаркту міокарда» відбулась також і презентація Інформаційно-консультативного Центру, що викликало інтерес у представників ЗМІ Тернополя.

Categories: Новини

Залишити відповідь