Image

«Життя у повноті» – простір у Тернополі, де кожен може зростати та розвиватись

0 Comments

З ініціативи Карітасу України та благословення о. Андрія Марчука, директора Карітасу Тернопіль, у 2016 році в Тернополі розпочав діяти проект «Соціальне середовище для молоді з інвалідністю».

Протягом 3 років діяльності проект відвідало близько 20 молодих осіб. У кожного своя історія та свій особистий досвід, але всіх без винятку об’єднує бажання жити, розвиватися та бути потрібним.

Важливим завданням проекту є створення простору безпеки та розвитку. Незважаючи на те, що молодь з інвалідністю є обмежена у багатьох своїх функціональних та соціальних можливостях, вони є особистостями, які мають право на комплексний розвиток.

Наша діяльність на проекті здійснюється через проведення різноманітних занять, гуртків та майстер-класів. Намагаємось часто подорожувати та відвідувати визначні місця. Маємо годину «Здорового дозвілля», де намагаємося розвивати свої фізичні якості, робимо зарядку, граємо в «33» та інші фізичні активності кому позволяє здоров’я.

На театральному гуртку стараємося вивчати вірші та їх декламувати, беремо участь у різноманітних творчих заходах, через які ми розвиваємо свої таланти.

У клубі «Discovery», обговорюємо цікаві книги, події та речі. Соціальні працівники намагаються в доступний спосіб донести інформацію та знання яке буде необхідним для кожного.

Важливе місце посідає гурток «Відважних та сміливих», де молодь вчиться користуватись громадським транспортом, ходить у супермаркети, відвідує заклади культури та місця громадського харчування. На цих заняття соціальні працівники допомагають учасникам проекту покращити свої побутові вміння які привчають до самостійності: прасування, миття посуду, дотримання гігієни.

Особливо можна відмітити заняття з кулінарії, які всі по-особливому полюбляють.

Також не забуваємо ми про своє духовне життя. Через гурток «Промінчик світла» стараємося говорити про Бога та Його велику любов до нас, читаємо Святе Письмо та маємо щоденну молитву із працівниками Карітасу.

Одна з учасниць нашого проекту щотижня проводить гурток «Психологічної аптечки», де обговорюємо різні аспекти нашого психологічного життя, вчимося бути більш відкритими, долати свої страхи та комплекси.

Дякуємо Господу за цей простір «Життя у повноті» де кожний може зростати та розвиватися.

Історія підопічного проекту Кібляра Василя.

Кожний учасник проекту є обдарований Господом різноманітними талантами, кожний в свою міру та спосіб. Хочу зупинитися на одному з найактивніших учасників нашого проекту – Василю Кібляру, якого ми зовемо просто Василько. Таких як він часто називають «сонячними людьми».

Маючи ДЦП, він не опускає руки і завжди випромінює доброту та радість. У свої 34 роки – він дуже активна та творча особистість, навіть побував учасником параолімпіади в Пекіні.

Це особа яка сповнена великим ентузіамом та бажанням творити. Саме на проекті «Життя у повноті» він має можливість проявляти свої здібності та комунікувати. Василь є справжнім «джентельменом» проекту, який є добрим прикладом для інших учасників, завжди готовий допомогти та послужити для ближнього, особливо для дівчат.

Він є той, хто приніс усім дівчатам підсніжники на 8 березня, він найперший привітає з днем народження телефонним дзвінком, чи подарунком. Інколи здається, що йому замало місця на проекті, бо хлопець хоче виходити на інші площини діяльності – театральної, музичної та міжособової.

Саме на проекті він може щодня плекати свої вміння до співу, танцю та ручної праці. Теплота його серця та людяності є великим прикладом не лише для учасників проекту, а й для працівників фонду.

Галак Роман, керівник проекту «Соціальне середовище для молоді з інвалідністю»

Categories: News | Новини

Залишити відповідь