Image

Завершено 3-річний проект по протидії торгівлі людьми

0 Comments


26.02.15, Україна
З березня 2011 до лютого 2014 року Карітас України впроваджував проект “Розвиток мережі консультативних центрів з запобігання торгівлі людьми і надання допомоги жертвам торгівлі людьми в Україні”. Така робота охоплювала мережу консультативних центрів у п’яти областях: Львівській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Вінницькій та Одеській, що працюють через регіональні центри Карітасу України в Дрогобичі, Івано-Франківську, Хмельницькому (охоплюючи Вінницьку область завдяки співпраці з організацією “Джерело надії” та Одесі (додатково в місті Южне).



Діяльність кваліфікованих команд працівників Карітасу України у різних містах України спрямовано на:
– реінтеграційна допомога(психологічна та юридична підтримка, консультування, матеріальна допомога, професійні тренінги, допомога у працевлаштуванні чи розвитку власного бізнесу);- консультування для груп ризику (гарячі лінії, організація індивідуальних і групових консультацій, також участь у консультативних комітетах органів державної влади з метою розвитку регіональних програм та юридичних підходів до вирішення проблеми торгівлі людьми);
– превентивні заходи серед різних цільових груп (безробітні, молодь та жінки) та кампанії з підвищення рівня обізнаності за допомогою медіа, публічних заходів (круглі столи, обговорення, презентації видань, семінари для представників державних структур, неурядових організацій та церкви).

Григорій Селещук, керівник міграційного відділу, зазначає: “Незважаючи на складну ситуацію в країні, коли увага благодійників прикута до вирішення проблем вимушених переселенців та постраждалих від військового конфлікту на сході, Карітас України не буде припиняти багаторічну діяльність з протидії торгівлі людьми.

Звичайно, проблеми відсутності даху над головою, їжі та найбільш необхідних речей є пріоритетними до вирішення. Але й не варто забувати, що проблема торгівлі людьми стає гострішою, адже в країні понад мільйон переселенців, багато з них залишаються безробітними та є у групі ризику потрапляння у ситуацію торгівлі людьми“.

Щороку Карітас України надає допомогу десяткам тисяч осіб, яких відносять до групи ризику чи які безпосередньо стикнулись із торгівлею людьми. Вони отримують адресні консультації, соціальний супровід, психологічну допомогу, долучаються до групових семінарів і тренінгів. У співробітництві з державними службами зайнятості, міліцією, українськими і європейськими державними і громадськими структурами для кожного потерпілого від торгівлі людьми складаються індивідуальні плани реабілітації, що максимально сприяють адаптації потерпілого у суспільство.

Також протягом останніх 10 років Карітас України спрямовує свою діяльність на подолання соціальних проблем українських мігрантів. Реалізовуються:
• програми допомоги у поверненні і реінтеграції українських трудових мігрантів,
• діє мережа консультативних центрів по запобіганню торгівлі людьми і здійснюється опіка жертвами торгівлі людьми,
• проведено ряд досліджень міграційних процесів та ситуації трудових мігрантів і їх родин із залученням експертів з соціології, психології, права та економіки,
• розробляються методичні посібники щодо соціально-психологічного супроводу сімей мігрантів і особливо їх дітей,
• проводиться лобіювання прав та інтересів українських мігрантів шляхом розробки рекомендацій до вдосконалення міграційного законодавства,
• створення комунікаційних платформ для контактів мігрантських середовищ і представників держорганів, участі у виробленні законопроектів.


Додатково у 2014 році було видано аналітичний звіт під назвою під назвою «Розриваючи тенета» щодо 10-літньої діяльності Карітасу України у сфері протидії торгівлі людьми. У виданні аналізуються успішні стратегії менеджменту та обґрунтовується актуальність нових напрямків розвитку діяльності у сфері протидії торгівлі людьми. Метою такої публікації є активізація впровадження інноваційних підходів до роботи у сфері протидії сучасному рабству, які можуть застосовувати у своїй діяльності громадські організації.

Поза тим, нещодавно було видано ще посібник під назвою «Зцілюючи рани» з соціально-психологічного супроводу дітей трудових мігрантів. Таке видання базується на досвіді роботи 7 спеціалізованих соціальних центрів Карітасу України, а також інших церковних структур по роботі із трудовими мігрантами.

Categories: Новини

Залишити відповідь