Як запобігти емоційному вигоранню та зберегти себе для активної діяльності?

Що таке емоційне вигорання та яка природа його виникнення?

Емоційне вигорання наступає внаслідок втрати сенсу того, що ти робиш. У волонтера настає розчарування, з’являється зневіра. Це приводить до знецінення своєї праці, виникає почуття провини або відсторонення.

В цей момент волонтеру важливо відстежити свою поведінку, як на нього реагують люди, або спробувати стати до роботи в парі з іншим волонтером. Головне, не доводити себе до виснаження.

Ми підібрали деякі «рецепти» від вигорання. Cподіваємось, що вони можуть стати вам у нагоді.

• Застосуйте різноманітні дихальні техніки, які дозволять наситити ті частини тіла, де є напруга, часом це нагадуватиме йогу;

• Зробіть вправи на розтяжку. Спочатку відчуйте сильну напругу у м’язах, а потім розслабте. Це виводить стрес;

• Змініть вид діяльності. Якщо ви, наприклад, займаєтесь розумовою працею, то змініть на якійсь силові активності (наведіть лад у шафах, догляньте кімнатні рослини, тощо);

• Застосуйте метод «п’яти маленьких кроків». Він полягає у пошуку 5 активностей, які допоможуть мобілізувати сили і дозволять швидко побачити результат: приготувати щось смачненьке, попрасувати речі, вимити вікно, тощо;

• Поговоріть відверто з близькою людиною/з координатором волонтерських програм організації, з якою співпрцюєте;

• Візьміть участь у групі взаємопідтримки волонтерів;

• Побудуйте свій тайм-менеджмент. Знайдіть для себе баланс між «треба» і «хочу»;

• Застосуйте у команді ретрит (від англ.retreat). Це період особистого чи групового усамітнення чи психологічної роботи над собою. Цей принцип використовують для підвищення ефективності та результативності через міні-лекції, коучінг, виконання практичних завдань, використання мозкового штурму. Це сильне емоційне і розумове навантаження, так би мовити стрес для організму і він «включає» всі резерви.

Рецептів може бути безліч. А ми, зі свого боку, не будемо втомлюватись нагадувати нашим добровільним помічникам про важливість їхньої допомоги і дякувати за всі добрі справи, що вони зробили.

З порожньої склянки не наллєш! Пам’ятайте про цей принцип надання допомоги ближньому, наповнюйтесь і бережіть себе!!!

Телефон спеціаліста по роботі з волонтерами Простору Підтримки Карітасу Маріуполь: 097 174 42 57.

___

Фахівець по роботі з волонтерами працює в рамках проекту “Створення соціальних центрів для посилення можливостей подолання труднощів та розвитку потенціалу самодопомоги постраждалих від конфлікту людей і громад в Україні” за підтримки Карітасу Німеччини та Карітасу України.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/