Image

Як працює соціальна їдальня в Маріуполі

0 Comments

Ніна Володимирівна щодня разом з онуком приходить в їдальню, розташовану в будівлі благодійної організації Карітас Маріуполь. Вона разом з дочкою приїхала до Маріуполя з селища Кирилівка, яке зараз знаходиться в «сірій зоні». Сім’ї не вистачає грошей навіть на нормальне харчування. Завдяки подрузі Ніна Володимирівна дізналася про їдальню.

«Відразу, як почалися там обстріли, я сюди відразу приїхала з онуками. А потім і дочка сюди перебралася. І ми зараз квартиру тут знімаємо. Чесно сказати, я вдячна, що мені знайома підказала, і ми сюди прийшли. Ми три місяці, як у Бога за пазухою живемо. Смачно дуже готують. Мій онук ніколи вдома борщ не їв, а зараз в їдальню приходимо, і він відразу ложкою починає сам їсти», – каже пенсіонерка.

Марина Лосєва – мати чотирьох дітей. Виховувати їх доводиться одній. Завдяки їдальні вдається заощадити. Грошей на їжу практично не витрачає.

«Я зараз майже нічого не купую. Звичайно, купую дітям цукерки, печиво, а так ні. І перше, і друге дають. Соки, чай і компот дають теж», – розповідає жінка.

Валентина Романівна каже: ходити в їдальню змусила складна життєва ситуація. Зізнається – тепер може заощадити гроші хоча б на їжі.

«Я ветеран праці, дитина війни та інвалід другої групи, а пенсія складає 1700 грн. Дідусь вже рік і чотири місяці, як помер. Дочка далеко живе, онук теж. Так що я одна живу в однокімнатній квартирі. Я настільки вдячна, що руки готова цілувати. На ринок я не ходжу, тому що ні з чим пенсія маленька. А тут прийшла, і перше поїла, і друге, і третє», – з вдячністю говорить вона.

На кухні робота кипить. Кухар Ірина Ямкова розповідає, що сьогодні чекає тих, хто прийшов на обід. «Сьогодні в раціон у нас входить: на перше борщ, на друге плов з куркою, салат, здоба і чай. У нас щодня різне меню. Ми все робимо для людей: дивимося калорійність, вираховуємо енергетичну цінність кожної страви », – ділиться секретами кухар.

Соціальна їдальня була відкрита зусиллями Карітасу за підтримки німецького фонду «Renovabis». За словами координатора проекту Ольги Сулейни, сюди може прийти кожен, хто потрапив у скрутне становище.

«Так як Маріуполь був і є буферною зоною, фронтовим містом, тут живуть дуже багато людей, які залишились на вулиці. Ці люди залишились навіть в важчих умовах, ніж вони жили раніше. Вони приїхали з сіл, де у них були розбиті будинки. Багато багатодітних сімей. Виникла потреба в гарячому харчуванні. Велика кількість людей приходили з довідкою від лікарів, і в ній було написано, що людина страждає від нестачі харчування», – говорить вона.

Не обходять стороною працівники їдальні і тих, хто сам не може прийти за їжею. Лежачим людям з інвалідністю співробітники доставляють їжу додому. Для цього є спеціальний автомобіль.

«Робимо ми це два рази на місяць. У ці пакунки входять всі необхідні продукти харчування, які підтримують людину: це рибні та м’ясні консерви, цукор, борошно, чай, печиво», – розповідає Ольга Сулейна.

За словами співробітників їдальні, з кожним місяцем потребуючих стає все більше. На даний момент тут щодня харчується близько 100 чоловік.

https://www.youtube.com/watch?v=G9VbcpntWjs

Оригінал статті російською мовою на Mariupol News

Categories: Новини

Залишити відповідь