Image

Як пережити карантин і не збожеволіти 

Зараз багато хто з нас перебуває в неспокійному інформаційному просторі. Кілька разів на день ми читаємо тривожні новини про поширення COVID-19 (коронавірусу), турбуємося через близьких та власний добробут. 

Аби адекватно сприймати нову інформацію, дотримуватися порад Міністерства охорони здоров’я та ефективно допомагати іншим, варто уважно слідкувати за своїм емоційним станом. Як це робити, а також як поліпшити самопочуття розповіла психологиня Олена Галашова на вебінарі «Як пережити карантин і не збожеволіти», організований проєктом «Зміцнення соціальної згуртованості». 

Наступні прості правила допоможуть вам та близьким.

Чому ми відчуваємо тривогу?

Ми відчуваємо неспокій коли ситуація стає незвичною та незрозумілою, окрема людина не може вплинути на її розвиток, стає важче контролювати звичні речі, а плани руйнуються. Крім того, у людини може бути негативний досвід у минулом, що зараз нагадує про себе. 

Організм потребує мобілізації ресурсів та сил.

Інстинкти самозбереження 

Протягом тривалого часу існує певні типи реакцій на загрозу. Вони зумовлені  еволюцією і поведінка людей відповідає зазначеним типам. 

Агресія на тих, кого психіка вважає винним у трагедії; такі люди можуть демонстративно не виконувати вимоги безпеки.

Аутоагресія — тип прихованої агресії.

Завмирання — підпорядкування всім умовам і готовність дотримуватися вимог, загальмованість свідомості, сонливість, зведення життя до базових функцій.

Втеча в інтернет / іграшки / читання / сон, де розуму буде їжа, але інша ніж небезпечні новини, обговорення того, що цього не може бути, створення мемів про вірус; невиконання вимог через звичку, а не через протистояння. 

Тривожність

Зазвичай людину лякає смерть, можливість втрат або змін, біль. Але під час пандемії загострюється тривожність. Стан виникає через невизначеність, відсутність достатньої інформації, а також через постійне очікування. Такий стан негативно впливає на самопочуття. 

Що допомагає знизити тривожність?

Медитації та техніки дихання.

Дотримання режиму дня: гарний сон, відпочинок, харчування.

Спілкування з близькими.

Заземлення: заспокійливі ванни або контрастний душ у разі перевтоми. 

Вправи для розвитку емоційного інтелекту.

Навчання.

Вправа «Метелик»: обійміть себе за плечі. 

Бережіть себе, допомагай близьким.

За потреби ви можете звернутися до нашої психологині.

Контактний телефон для запису на консультацію: 050 337 00 76.

Час роботи: пн-пт, 10:00-18:00.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь