Image

Вимушені переселенці зі сходу України відвідали Маріїнський духовний центр у Зарваниці

0 Comments

02.06.2015, Тернопіль
Уже близько року тернопільський Карітас надає підтримку вимушеним переселенцям зі сходу України та Криму. Кожен з них отримав необхідну для себе соціальну, психологічну, медичну та духовну допомогу. На сьогоднішній день нараховується більше 200 таких підопічних, більшість – із Донецької та Луганської областей.  

«Вони, так би мовити,  приїхали до нас із самісінького «пекла». Серед перших фраз, котрі лунали з їхніх уст, були слова болю про те, що вони б нікому не побажали пережити те, що їм довелося:  покидати своє рідне місто, свій дім,  рідних та близьких у пошуку захисту. Бачити насильство і смерть. Опинитись абсолютно ні з чим, але принаймні живим.

Багато з них спершу неохоче ділилося своїм пережиттям і вже лиш згодом, після зав’язування довірливих стосунків з нашими працівниками, вони змогли поділитися спогадами про цей жахливий період.  Зруйновані будівлі, знищені садочки, школи, постійний гуркіт, вибух військових технік, страх людей, крик поранених, плач дітей, життя в підвалах. Все це ще довго стоятиме у них перед очима», – розповідає о. Андрій Марчук, директор місцевого Карітасу.

Покинувши рідні домівки, переселенці зі східної України зіткнулися з уже новими проблемами: пошук житла, роботи та засобів для існування на новому місці, освоєння  серед нових громад і людей. Соціальна та психологічна адаптація є дуже важливою для людей, які не мали жодних намірів змінювати місце проживання, але змушені були це зробити заради ж власної безпеки – саме тому Карітас України на базі своїх регіональних організацій надає не лише матеріальну допомогу, але також і психосоціальну.

У місцевому Карітасі кажуть, що їх ціллю є відновлення ресурсів особистості для побудови подальших цілей, планів та нового етапу життя. Не просто надати разову допомогу чи зробити людей залежними від її отримання регулярно, а показати і навчити, як самостійно собі зарадити. «Ми працюємо так, аби вони відчували  себе як «свій серед своїх»», – каже о. Андрій Марчук.

Вимушені переселенці зі сходу України неодноразово брали участь у акціях «Шкільний портфелик», «Андріївські вечорниці», «Різдвяна Свята вечеря», «Великодній кошик», Свято Матері та інших, а нещодавно також долучились до паломницької поїздки до Маріїнського духовного центру у с. Зарваниця.

Спершу усі бажаючі спільно помолилися і отримали спеціальне благословення. Після того мали можливість пізнати історію походження чудотворного місця, пройти станції Хресної дороги, також відвідати Зарваницьку  чудотворну ікону Божої Матері. Завдяки духовному супроводу священика, усі присутні збагатилися внутрішнім світлом Божого слова, мали можливість по-особливому поспілкуватись і відкритись. З відчуттям умиротворення і духовного піднесення усі поверталися додому та намагалися зберегти в тиші серця той мир, котрий вони отримали у Зарваниці.

Розповідає Олена, вимушена переселенка з Авдіївки: «Звернувшись по допомогу у тернопільський Карітас ми були приємно вражені відкритістю, тактом і готовністю працівників до підтримки не лише нашої сім’ї, а десятків таких. Тут ми були забезпечені одягом, взуттям і харчам, а також нам надали інформацію про інші організації міста, які також готові допомогти у нашій складній ситуації. Щиро вам вдячні!».

Categories: Новини

Залишити відповідь