Вимушені переселенці отримали допомогу від Карітасу Чехії

19.05.2015, Івано-Франківщина
5 тонн одягу передали Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ благодійники  з Чеської Республіки. Її призначення – підтримка жертв окупації з Донбасу та Криму, які зараз мешкають в Івано-Франківській і Чернівецькій областях.

Дім Людмили Лазарєвої у місті Краснолуч Луганської області. Його жінка покинула у кінці вересня минулого року. Тікаючи від війни, Людмила про взуття та одяг навіть не думала. Тоді був один пріоритет – врятувати життя: «Я вискочила з дому у старих босоніжках, хоча й мала нові. Не було часу на роздуми. Що стояло біля порогу, те й взула. Виїхати з того пекла було майже нереально…».

«Таких  «заручників війни» у нашому краї багато, – розповідає Тарас Бучовський, керівник проектів по допомозі вимушеним переселенцям у Карітасі Коломиї, – тому будь-яка допомога та підтримка  їм неабияк потрібна. Завдяки меценатам та нашим друзям з Карітасу Оломоуц (Чехія) ми можемо хоч трішки полегшити проживання нових підопічних у чужому краї.  Час від часу також надаємо їм фінансову допомогу, продуктові пакети, взуття і одяг – те, що забезпечено через Карітас України благодійниками з Європи та США».

Починаючи з квітня 2014 року Карітас України забезпечив опіку для більш як 80.000 постраждалих від гуманітарної кризи в Україні. Підхід до опіки переселенцями та постраждалими від гуманітарної кризи є індивідуальним і передбачає скурпульозну оцінку потреб. Увага зосереджена на найбільш потребуючих категоріях: неповнолітні діти, вагітні жінки та жінки, які годують грудьми, люди похилого віку, люди з особливими потребами, люди, які мають хронічні захворювання, родини з одним годувальником, одинокі матері/батьки, багатодітні (більш ніж 5 членів) сім’ї.

Для них  на базі регіональних організацій у 12 областях України забезпечується:
• одноразові виплати для покриття базових потреб
• оплата придбання продуктів харчування, гігієнічних засобів, медикаментів і лікування
• роздача наборів з продуктами харчування і гігієнічними засобами
• фінансова допомога задля підготовки до зими
• надання індивідуальної та групової психологічної допомоги
• інформаційна та юридична підтримка

Також діє мобільна група з екстреної допомоги, що забезпечує продуктами харчування та базовими речами найбільш потребуючих, які проживають у зоні бойових дій.

Гуманітарну допомогу, яку передали до Коломиї з-за кордону, збирали чеські родини. Вони подбали і про дорослих, і про дітей: у пакунках великий асортимент одягу та взуття різних розмірів та стилів. Наразі, у місцевому Карітасі зареєстровано понад 1300 потребуючих вимушених переселенця. На одну особу видають не більше п’яти кілограмів одягу чи взуття.

«Хочу подякувати чеським благодійникам і від Карітасу Коломиї, і від імені наших переселенців. Радіємо, що маємо у місті Оломоуц  друзів, які не залишають нас у скруті. Така гуманітарна допомога зараз дуже важлива і цінна. Всі ці люди тікаючи з дому під свист куль про одяг та інші речі навіть, не думали», – каже Тарас Бучовський.