Невидимий ворог – гірший за гучні вибухи

Уявіть везіння, що в вашому населеному пункті є хоч якась аптека або амбулаторія, магазин або свердловина з питною водою, дорога або муніципальний транспорт … А уявіть везіння якщо є хоч щось з вище сказанного… Потім люди були відрізані від суспільства війною, а тепер із введенням карантину їх чекає друга хвиля гуманітарної кризи: медичних працівників немає, аптек немає, доріг і транспорту немає … все це знаходиться в найближчих районних центрах, при цьому пересування обмежене. Люди буферної зони повернуться до тих часів коли їм потрібно буде все найнеобхідніше для життя: їжа, ліки, вода і опалення.

Для них війна стала примусовою ізоляцією від усього світу у своєму сховищі, але вона не розповсюджується на вірус. У цій зоні залишились найбільш вразливі люди.

Ворог, якого не бачиш і не чуєш гірший за ворога у вигляді гучних вибухів

Медичні працівники Карітасу Маріуполь в рамках проекту «Модель соціального обслуговування та медичної допомоги в Донецькому регіоні України» за підтримки Most Solidarnosci, Polska Pomoc та Ministerstwo Spraw Zagranicznych за період карантину:

• розробили стратегії та алгоритми праці на період карантину;
  • надали засоби індивідуального захисту для опікунів (перчатки, санітайзер, респіратори);
  • розповсюдили у населених пунктах на Сході України інформаційні листи згідно рекомендацій ВООЗ по профілактиці зараження коронавірусом серед жителів буферної зони;
  • провели просвітницькі роботи з опікунами на місцях згідно дотримання правил профілактики ураження COVID-19, правил гігієни та контакту з бенефіціарами;
  • -проводять скринінг опікунів та бенефіціарів на ознаки ураження коронавірусом (скринінг температури тіла, скринінг контроль сатурації кисню капілярної крові, аускультація);
  • проводять онлайн – моніторинг ситуації у населених пунктах буферної зони.

Психолог проекту працює з опікунами по боротьбі з панікою під час пандемії та синдромом вигорання, розробляє методологію на період карантину разом із соціальним працівником. Вони завжди на зв’язку з нашими опікунами: консультації, рекомендації та підтримка.

Наші опікуни завжди на телефонному зв’язку з бенефіціарами. Дотримуючись усіх правил профілактики від ВООЗ та у засобах індивідуального захисту, приносять усі необхідні речі під час самоізоляції: продукти, ліки та засоби гігієни; проводять дезінфекційні заходи (вологе прибирання, провітрювання приміщення); обробляють та готують їжу; виносять та утилізують сміття.

Текст, фото: Рудковський Богдан

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/