Image

ВООЗ спростовує міфи про 2019-nCoV. Рекомендації для населення

0 Comments

Коронавірус 2019-nCoV, що шириться світом із китайського міста Ухань, спричинив епідемію фейків і домислів.

Всесвітня організація охорони здоров’я на своєму сайті розмістила пам’ятку, у якій розвінчує найбільш поширені міфи про коронавірус.

Ось основні тези.

Чи безпечно отримувати листи або пакунки з Китаю?

Так, безпечно. Люди, які отримують пакунки з Китаю, не ризикують заразитися новим коронавірусом. З попереднього аналізу відомо, що коронавіруси довго не зберігають життєздатність на предметах, таких як листи чи пакунки.

Лише люди похилого віку можуть заразитися на коронавірус, чи молоді люди також у зоні ризику?

Люди будь-якого віку можуть заразитися новим коронавірусом (2019-nCoV). Люди похилого віку та люди із вже існуючими захворюваннями (такими як астма, діабет, хвороби серця) схильні до підвищеного ризику розвитку важких форм коронавірусної інфекції.

ВООЗ радить людям будь-якого віку вживати заходів для захисту від вірусу, наприклад, дотримуючись належної гігієни рук та дихання.

Чи антибіотики ефективні для запобігання та лікування нового коронавірусу?

Ні, антибіотики не діють проти вірусів, лише проти бактерій.

2019-nCoV є вірусом, а отже антибіотики не слід застосовувати як засіб профілактики чи лікування. Однак, якщо ви госпіталізовані через 2019-nCoV, вам можуть призначати антибіотики для лікування можливих супутніх бактеріальних інфекцій.

Чи вакцини для запобігання пневмонії можуть захистити вас від коронавірусу?

Ні. Вакцини проти пневмонії, такі як вакцина проти пневмококової інфекції та вакцина проти гемофільної інфекції типу B (Hib), не можуть захистити від нового коронавірусу.

Вірус настільки новий і настільки відрізняється від інших, що від нього потрібна спеціальна вакцина. Дослідники намагаються розробити вакцину проти 2019-нCoV, і ВООЗ підтримує їх зусилля.

Хоча ці вакцини не ефективні проти 2019-нCoV, вакцинація проти респіраторних захворювань рекомендується для захисту вашого здоров’я.

Чи кунжутна олія блокує потрапляння нового коронавірусу в організм?

Ні. Кунжутна олія не вбиває новий коронавірус. Деякі хімічні дезінфікуючі засоби можуть знищити 2019-нCoV на поверхнях. До них відносяться дезінфікуючі засоби на основі хлорки/хлору, ефірні розчинники, 75% спирт, надоцтова кислота та хлороформ. Однак вони мало впливають або взагалі не впливають на вірус, якщо наносити їх на шкіру або під ніс. Наносити ці хімічні речовини на шкіру може бути небезпечним.

Чи може вживання в їжу часнику запобігти зараженню коронавірусом?

Часник – це корисна їжа, яка може мати деякі антимікробні властивості. Однак, під час нинішнього спалаху немає доказів того, що вживання часнику захищає людей від коронавірусу.

Чи може ополіскувач для ротової порожнини захистити від зараження новим коронавірусом?

Немає доказів, що ополіскувач для ротової порожнини може захистити від зараження коронавірусом 2019-нCoV.

Наскільки ефективними є теплові сканери для виявлення людей, заражених новим коронавірусом?

Теплові сканери ефективні для виявленні людей, у яких є лихоманка (коли температура перевищує звичайну температуру тіла) через зараження коронавірусом. Однак, вони не можуть виявити людей, які заражені, але ще не мають гарячки.

Чи може регулярне промивання носа сольовим розчином допомогти запобігти зараженню новим коронавірусом?

Ні. Немає доказів того, що регулярне промивання носа сольовим розчином захищає людей від зараження новим коронавірусом.

За деякими даними, регулярне промивання носа сольовим розчином може допомогти людям швидше одужати від застуди. Однак докази ефективності регулярного промивання носа як засобу профілактики респіраторних інфекцій відсутні.

Чи можуть домашні тварини поширювати 2019-nCoV?

На даний момент немає доказів того, що домашні тварини, зокрема собаки чи коти, можуть заражатися новим коронавірусом. Однак завжди варто мити руки з милом після контакту з домашніми тваринами. Це захищає вас від різних поширених бактерій, таких як кишкова паличка та сальмонела, які можуть передаватися між домашніми тваринами та людьми.

Відповіді на всі запитання стосовно поширення коронавірусу 2019-NCOV також можна знайти тут: https://covid19.com.ua/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь