Image

Відбувся міжрелігійний круглий стіл “На шляху до розбудови миру”

0 Comments

16 листопада в Харкові відбувся міжрелігійний круглий стіл «На шляху до розбудови миру: досвід Харківського регіону в міжрелігійному діалозі».

В першій панельній дискусії представники влади, церкви та громадянського суспільства обговорили ключові проблеми Харківщини, які є причинами різного роду конфліктів в регіоні. Присутні проаналізували сучасні виклики українського суспільства, що стоять на шляху побудови національного діалогу, розбудови миру і справедливого суспільства в Україні.

У круглому столі взяли участь: Владика Василій, Екзарх Харківський УГКЦ, Архієпископ Харківський і Полтавський Ігор (УАПЦ), представники УПЦ КП, УПЦ МП, мусульманської громади, Церкви Християн Віри Євангельської, Української Лютеранської Церкви, Українського Біблійного Товариства, представники Харківської міської і обласної ради, Міжнародного Альянсу «Мирослава» та громадської організації «Рада мирних ініціатив».

«Спільна молитва, спільні зустрічі і благодійна діяльність – це ті чинники, які допомагають у розбудові миру. Ми повинні поважати рішення людини щодо вибору релігії, а не нав’язувати свою чи ворожо наставляти до іншої», – зазначив Преосвященний Владика Василій.

Він та інші учасники, наголошували на мирних міжрелігійних відносинах у Харкові, згадавши про спільні січневі моління за єдність між християнами, які щороку відбуваються почергово у храмах різних конфесій.

Друга панельна дискусія була присвячена регіональному внеску Львова, Києва та Харкова щодо подолання локальних конфліктів й непорозуміння, та чи є помітними ці зміни на національному рівні!?

о. Андрій Нагірняк – віце-президент «Карітасу України», керівник Відділу соціальних питань Патріаршої курії УГКЦ представив стратегію участі Церков та релігійних організацій у миробудувані.

Олена Копіна – менеджер проектів ГО «Фонд місцевої демократії» виступила з доповіддю «Діалог: як знайти спільні сенси в умовах конфлікту» та розповіла про досвід міжрелігійного діалогу на Балканах.

Роман Назаренко, керівник проектів Центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас», референт ректора УКУ – представив діяльність Центру, розповів про регіональні особливості Львівщини, досвід міжрелігійного діалогу, напрямки діяльності та заходи, що спрямовані на розбудову мирного суспільства.

Аналізуючи процес обговорення та напрацювання учасників круглого столу, можемо представити декілька ідей, які здатні спрямовувати спільноти на побудову мирних стосунків:

  • Формувати єдиний простір для релігійних лідерів, що буде площиною для вирішення суспільних проблем;
    • Будувати стосунки релігійних лідерів, спільнот та організовувати діяльність за принципом взаємодопомоги та колегіальної співпраці;
    • Не займатися популізмом, не грати на почуттях вірних у розпалюванні ворожнечі проти інших конфесій;
    • На практиці максимально долучатися до просвітницької діяльності з питань міжрелігійного діалогу (лекції, конференції, тренінги);
    • Релігійним лідерам варто пам’ятати про соціальні мережі, як інструмент формування суспільної думки, бути «чутливими» до висловлювань, що можуть викликати суперечність у сприйнятті. У своїх висловлюваннях виявляти толерантність і повагу до представників інших релігійних конфесій і вірувань.
    • Богослужіння мають стати місцем віри, духовних цінностей, а не «політичною трибуною».

Директор Карітасу, о. Ігор Табака висловив ідею про створення єдиної платформи для оголошень про соціальні потреби та пропозиції, які здатні вирішити складні ситуації.

 

Захід було організовано Карітасом Харкова, в рамках проекту «Об’єднуючи людей заради миру» за підтримки Карітасу України, Карітасу Німеччини та Міністерства закордонних справ Німеччини.

Categories: Новини

Залишити відповідь