Image

Відбулась конференція «Соціальне замовлення – можливості для України»

0 Comments

Про необхідність подальшого швидкого та ефективного реформування сфери надання соціальних послуг в Україні вели дискусію учасники конференції «Соціальне замовлення – можливості для України», організованої Європейським центром некомерційного права, Українським незалежним центром політичних досліджень за фінансової допомоги уряду Швеції 20 листопада 2019 року у місті Києві.

Із доповіддю про практичний досвід реалізації соціального замовлення виступив Керівник відділу розробки та імплементації нормативноправових актів Карітасу України, Ростислав Кісь.

У своїй доповіді Р. Кісь акцентував увагу на неефективності та недієвості такого інструменту як соціальне замовлення в Україні. Для органів місцевого самоврядування, які уповноважені законом на застосування механізму соціального замовлення, соціальні послуги не є пріоритетним напрямком і відповідно кошти на це в місцевих бюджетах не виділяються взагалі, або виділяються у дуже незначному розмірі.

Відсутність чіткого та дієвого механізму моніторингу та визначення потреби територіальних громад у соціальних послугах призводить до того, що громадяни України, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують соціальних послуг, не отримують таких послуг, залишаються поза увагою держави та сам на сам із своїми проблемами. Така ситуація суперечить задекларованим Україною у Стратегії реформування системи надання соціальних послуг постулатам про соціальну орієнтованість держави України та розширення доступу осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, до соціальних послуг.

Для вирішення цієї ситуації та з метою реалізації завдань соціальної реформи в Україні запропоновано впровадити механізм фінансування соціальних послуг за принципом «гроші ходять за отримувачем послуг», задекларований, в тому числі, і Стратегією реформування системи надання соціальних послуг як один із напрямів соціального реформування.

Такий механізм, в першу чергу, захистить права отримувачів соціальних послуг – громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах. Адже громадяни матимуть можливість особисто вибирати суб’єкта, який надаватиме їм соціальні послуги, що гарантуватиме їм отримання якісних соціальних послуг та забезпечуватиме їм реалізацію права на соціальний захист, передбаченого ст. 46 Конституції України.  

У конференції також взяли участь представники Міністерства соціальної політики України, які задекларували готовність Міністерства до реальних змін у сфері надання соціальних послуг, в тому числі, і застосування принципу «гроші ходять за отримувачем послуг».

Учасники конференції, серед яких були як представники органів влади, так і представники неурядових організації, у тому числі міжнародних, висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю у сфері реформування соціальних послуг та соціального замовлення і підтвердили необхідність реформування механізму фінансування соціальних послуг як першочерговий засіб захисту вразливих верств населення.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь