Image

Велике інтерв’ю: Марія Німан, новообраний Генеральний Секретар Карітасу Європа

0 Comments

Ви раніше вже були в Україні? Які були очікування перед цією поїздкою?

Раніше я ніколи не була в Україні. Це мій перший візит, я побувала в прекрасному місті Львів.

Очікування від поїздки були позитивні, раніше я багато чула про гостинність та доброзичливість українців. Мені було цікаво дізнатись про Україну більше через те, що я знаю, в яких складних реаліях тут сьогодні живуть люди. Я хотіла більше дослідити процеси миробудування, якими займається Карітас в Україні.

Коли Ви офіційно вступаєте в повноваження Генерального секретаря Карітасу Європа?

Свої офіційні обов’язки я розпочну виконувати з 23 травня 2019 року. Майже через два місяці. (прим. – дата зйомки інтерв’ю 1.03.2019)

Якою буде пріоритетна діяльність мережі Карітасу в Європі в найближчі роки?

Діяльність Карітасу Європа буде відбуватись в рамках нової стратегії. Повноцінно робота розпочнеться вже тоді, коли я приступлю до виконання своїх безпосередніх обов’язків. До січня 2021 року вже буде остаточно обрано напрямок.

Визначення майбутніх пріоритетів відбуватиметься вже зараз, але очевидно, що після виборів у Європарламент одним з важливих напрямків діяльності стане побудова відносин між різними організаціями-членами Карітасу по всій Європі.

Я також вважаю, серед основних буде напрямок сталого розвитку людства, саме про це писав Папа Франциск у своїй енцикліці «Laudato si». Це стане основою діяльності Карітасу загалом і Карітасу в Європі зокрема.

Також планується посилення роботи щодо адвокації, комунікації та згуртованості громад.

Як Ви бачите можливості співпраці Карітасів з різних країн? Яку роль у розвитку цієї співпраці має відігравати Карітас Європа?

Карітас Європа відіграє роль фасилітатора в процесі згуртування Карітасів та покращення спільної комунікації. Вірю, що між Карітасами з різних країн насправді є багато чого спільного, – наприклад, спільна ідентичність та цінності. Це і є головними об’єднуючими факторами. Також у Карітасів з різних країн є багато подібних проектів, тому спільна робота може бути дуже позитивною.

Як, на Вашу думку, Карітаси можуть стати більш фінансово незалежними?

По-перше, необхідно залучати до співпраці державні органи влади; та важлива робота, яку робить Карітас, повинна мати підтримку на державному рівні. Це стосується і матеріальної підтримки також. Я думаю, у Карітасів в кожній країні знайдеться свій особистий шлях досягнення фінансової стійкості.

Вважаю, що невід’ємною частиною кожної фандрейзингової кампанії є правильно побудована комунікація, яка демонструє професіоналізм організації. Не буває ефективного фандрейзингу без ефективної комунікації.

Які ваші враження про діяльність Карітасу в Україні? Який проект вразив вас найбільше?

Мене дуже сподобалось все те, чим займається Карітас в Україні. Звичайно, я побачила лише частину роботи, адже проектів дуже багато. Мене вразила ваша робота в напрямку миробудування, адже це досить унікальний проект, який з’явився в зв’язку з нагальною ситуацією в Україні.

Я вражена тим, як Карітас в Україні допомагає людям з інвалідністю та ментальними розладами, це справді холістичний підхід, який базується на цілісності особистості. Ви не лише допомагаєте людині краще інтегруватись у сучасному суспільстві, а й підвищуєте обізнаність всіх громадян стосовно цієї проблеми.

Також мені дуже сподобалось як Карітас України реалізовує проект «Домашня опіка», допомагаючи тим, хто залишився сам на сам зі своєю бідою. Завдяки роботі Карітасу, потребуючі люди не втрачають відчуття власної гідності.

Що для вас Карітас?

Для мене Карітас – це Серце Ісуса Христа. Карітас – це любов. Раніше я про це лише чула, а зараз відчуваю на власному досвіді.

Що би Ви хотіли побажати всім працівникам Карітасу в Україні?

Кожен з вас робить чудову роботу, не зупиняйтесь. Хочу подякувати вам словами одного з бенефіціарів, яким опікується ваша організація. Він сказав «дякую Карітасу за те, що я вірю в завтрашній день та маю сподівання на майбутнє». Ви даруєте людям надію на майбутнє та відчуття власної гідності, не зупиняйтесь!

Categories: Відео | Новини

Залишити відповідь