Image

В Коломиї закінчився єпархіальний Форум соціального служіння

0 Comments

5 жовтня 2019 року у Коломиї в приміщенні Катедральний Собор Преображення Христового відбувся єпархіальний Форум соціального служіння.

Серед учасників були запрошені священнослужителі та парафіяни Коломийської та Чернівецької Єпархій.

Розпочали зустріч з Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив владика Василь Івасюк. Далі Коломийський єпископ вручив представникам парафій подячну грамоту за соціальне служіння в нашій єпархії. Після Літургії учасники мали достатньо часу, щоб познайомитися, поспілкуватися та поділитися ідеями харитативної діяльності. Далі на християн чекало навчання від спікерів, які приїхали звідусіль.

Першим виступив Григорій Селещук, директор з адвокації та лобіювання Карітасу України. Він поділився з присутніми Стратегією соціального служіння, яка має три пріоритетні цілі:
• Плекання духа жертовності та соціальної відповідальності;
• Служіння на благо нужденних;
• Інституційний розвиток та професіоналізація соціального служіння УГКЦ.

Тобто мова йшла про популяризацію харитативної діяльності, її системний розвиток, завдання та очікувані результати, а особливо – про актуальні проблеми нужденних.

Слідом за п. Григорієм до слова запросили Мар’яну Кащак, виконавчого директора БО Львівська освітня фундація. Жінка розповіла про можливості для кожної з парафій та поділилася досвідом, напрацьованим у ЛОФ.

Учасникам були представлені такі програми як «Добрий сусід», «Мобільна бригада», «АктивуйСЯ», а також проект – «Розвиток волонтерства в громадах». Здавалося б, п. Мар’яна говорила про прості речі, але саме така діяльність здатна змінювати людські долі.

Існує безліч способів допомогти дітям, один з яких – патронатна сім’я. Що таке патронат та чому він потрібний сьогодні – розповіла національний тренер з підготовки патронатних вихователів – Світлана Бойко. Питання деінституціалізації все ближче торкається інтернатних закладів, тож як діяти з тими дітьми, хто опиниться прямо на вулиці п. Світлана знає і залюбки ділиться інформацією.

Психотерапевт Віктор Романчук приїхав з Дрогобича, щоб розповісти про роботу Реабілітаційнийного центру “Назарет”. Це перший загальноцерковний реабілітаційний центр в Українській Греко-Католицькій Церкві, який надає кваліфіковану допомогу в лікуванні осіб з хімічною та поведінковою залежністю. Презентувавши діяльність Назарету, Віктор запросив до слова одного з підопічних – Андрія, який поділився своєю історією та тим, як перебування в реабілітаційному центрі допомогло чоловікові усвідомити свої вчинки та виправити ситуацію.

Про успішну кооперацію за прикладом проекту «Файні Ябка» розповів підприємець та меценат Богдан Станіславський. Учасникам представили історію заснування, специфіку роботи, місію та власне результат соціального кооперативу. За рахунок прибутку підприємства реалізується чимало соціальних проектів, як-от підтримка талановитої молоді та громади.

Завершували Форум соціального служіння представники деканального та парафіяльного Карітасів. Протосинкел Коломийської єпархії УГКЦ о. Роман Кіцелюк поділився успішним напрацювання, яке втілює разом з Парафія Стрітення Господнього м. Коломия. Спільними зусиллями миряни систематично допомагають психоневрологічному диспансеру у вигляді гарячих обідів.

Уляна Варварук представляла Caritas Nadvirna, який з 2015 року активно впроваджує свою діяльність з дітьми та особами з особливими потребами. Також, нещодавно у них запрацювала благодійна кав’ярня «Ковчег», куди можна завітати та випити чашку кави із запашними круасанами.

Насамкінець о. Sergiy Tryfyak подякував усім учасникам за присутність та запросив до перегляду фільму про діяльність БФ Карітас Коломия.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь