Image

В Карітасі України відбувся обмін досвідом на всеукраїнському рівні

0 Comments

В травні 2019 року в соціальних центрах Карітасу у Львові, Тернополі та Хмельницькому відбувся обмін досвідом спеціалістів в рамках проекту «Соціально-педагогічна робота з дітьми та молоддю».

Учасниками програми стали представники Карітасу України, Карітасу БродиКарітасу Самбірсько-Дрогобицької ЄпархіїКарітасу Запоріжжя, Карітасу Старобільськ, Карітасу Донецьк у м. Дніпро, Карітасу Краматорськ, Карітасу Волинь, Карітасу Київ, Карітасу Маріуполь, Карітасу Харків, Карітасу Кам’янське.

Метою обміну досвідом є поширення ефективних методів роботи з дітьми та підлітками, адже це є пріоритетним напрямком роботи Карітасу України. Педагогічні підходи та методи якими користуються соціальні працівники, соціальні педагоги та психологи проекту спрямовані на розвиток «м’яких» навичок, таких як комунікація, критичне мислення, аналіз та сортування інформації, висловлення власної думки, побудова стосунків, робота в команді, вирішення конфліктів, самопрезентація. Одними з основних принципів соціально-педагогічної роботи з дітьми та молоддю є комплексний підхід, робота над стосунками з ровесниками та родиною, участь у суспільному житті.

Слід зазначити, що з дітьми і молоддю, які опинились у складних життєвих обставинах, команди працюють з 2009 року по сьогодні. За ці роки соціальні працівники, педагоги та психологи напрацювали низку ефективних підходів, методів та технік, якими готові ділитись з тими, хто не має такого досвіду, або хоче знайти альтернативу для себе у роботі з дітьми та підлітками.

В кожному центрі була розроблена своя унікальна програма роботи, яка складалась із особливих підходів в спілкуванні з дітьми та їх батьками. Наприклад, у Львові гості мали можливість не лише теоретично засвоїти нові методи та інструменти в роботі з дітьми шкільного віку, а й познайомитись з підлітками, які відвідують «Дитячо–юнацький соціальний центр». Кожен учасник зміг на собі відчути, як ефективно діє педагогіка пригод, як будувати команду, як створювати відкрите середовище довіри і простір, де підліткам комфортно. Також присутні мали можливість стати учасниками навчальної програми у квесті з city-bound по Львову.

Команда з Тернополя ділилась досвідом роботи з дітьми методом пригодницької педагогіки, квестобудування та здійснення громадських проектів з молоддю. Оскільки вулична робота із молоддю – це один із видів роботи з громадою, яка включає залучення молодих осіб до здійснення спільних проектів.

Команда з хмельницького для своїх гостей організувала і провела тренінгову програму «5 кроків у майбутнє» в рамках роботи з профорієнтації підлітків. Познайомили учасників з роботою по соціальному супроводу сімей, які опинились у складних життєвих обставинах.

Команди-учасники активно брали участь у всіх випробуваннях, які підготували для них кожна з приймаючих сторін. А по завершенню ділились враженнями та пережитим досвідом. У завершальному колі учасники розповіли організаторам, що нового вони відкрили для себе, що їм найбільше сподобалось і як вони застосовуватимуть набуті знання вже у своїх організаціях. Вони ще раз впевнились, що праця з підлітками потребує неабияких знань і вмінь, має багато підводних каменів.

Керівник проекту Юлія Геруля відзначила, що метод пригодницької педагогіки вчить дітей та молодь практичним навичкам комунікації, вмінню долати життєві перешкоди, креативності, впевненості, орієнтації на власні сили та ресурси та показує їм, що люди відкриті до допомоги.

«Безумовно, ця дводенна програма дала величезний багаж знань, навичок та професійної компетентності для усіх учасників. Адже обмінюючись досвідом учасники ділилися своїми успіхами та невдачами, а це в свою чергу сформувало відчуття командної роботи, яка орієнтується на досягнення спільних цілей», – підсумував керівник проекту в Карітасі Тернопіль Андрій Хрущ.


Сподіваємося, що такий обмін досвід стане чудовим доповненням до тієї праці, котра вже не один рік здійснюється відданими працівниками мережі Карітасу України  від заходу до сходу нашої держави.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь