Image

В Карітасі Хмельницький надають психологічну підтримку батькам

0 Comments

Кожна дитина зростає, як правило, в сім’ї. Фундаментальну основу формування особистісного розвитку дитини закладають не тільки методи виховання, а й те, хто є батьки як особистості, та який психологічний клімат панує у сім’ї, де виховується дитина.

Усі негативні процеси, які відбуваються у сімейному середовищі – сімейні конфлікти, застосування фізичних покарань, нерозуміння батьками дітей, нестача батьківської уваги, підтримки – все це так чи інакше негативно впливає на становлення чада. Дуже важливим компонентом становлення дитини, як особистості, є її емоційний стан, який найчастіше залежить від психологічного стану батьків.

При Карітасі Хмельницький працює «Клуб самодопомоги для батьків», в рамках діяльності проекту «Соціально-педагогічна робота з дітьми та молоддю в Україні».

На кожній зустрічі, які проходять щосереди, батьки дітей, які відвідують центр, знаходять відповіді на питання, що їх найбільше хвилюють. Тематика таких зустрічей різноманітна – про здоров’я, самоприйняття, взаємовідносини та стосунки тощо. Головна мета – надати батькам психологічну підтримку, адже учасники у невимушеній атмосфері діляться своїми успіхами та невдачами.

Зустрічі проходять за принципом «рівний – рівному», коли саме батьки виступають у ролі як експерта, так і потребуючого допомоги. Кожен ділиться своїм досвідом та всі разом напрацьовують загальні правила та методики.

«Такі зустрічі дуже важливі для мене. Вони дають можливість бути самим собою, ділитися набутим досвідом, сприймати людей такими як вони є без осуду чи оцінки, не змінювати когось чи чиюсь ситуацію, а міняти власне відношення до неї. А головне, після кожної зустрічі в мене зростає впевненість у власних силах, робиться якось легко та тепло на душі, я відчуваю, що потрібна своїм дітям, я розумію наскільки важливо знайти порозуміння з чоловіком, і як ми разом можемо виховувати наших дітей», – каже пані Т, відвідувачка клубу самодопомоги.

Соціальний педагог проекту Кузенко Олеся Петрівна зазначає, що дана діяльність є досить важливим аспектом у формуванні батьківської компетентності: «Від атмосфери в сім’ї, морального обличчя батьків великою мірою залежить спрямованість активності дитини, її позитивне або негативне самопочуття, характер особистісних очікувань підростаючої особистості щодо оточуючих людей».

Categories: News | Новини

Залишити відповідь