В День родини з надією та спільнотою

8 липня 2019 року в День Української Родини у виставковому залі Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Йосафата Кобринського відбулася Фотовиставка: «НаДія. Родина. Спільнота».

З початком військового конфлікту в Україні, для багатьох наших громадян життя кардинально змінилось. Майже кожній вимушено переселеній родині доводиться долати багато викликів на шляху пошуку свого нового дому. Успішність процесу інтеграції неможливо уявити без солідарного прийняття локальною спільнотою.

У фокусі об’єктиву опинилися, як самі родини етнічних українців та росіян зі сходу України, чи Кримських татар, так і середовища їх соціальної підтримки та інтеграції, яке утворилося завдяки спільній платформі спілкування між особами.

Світлини зроблено працівниками та волонтерами Карітасу Коломия у 2018-2019 рр. у рамках проекту: «Створення Центрів підтримки сімей в якості моделі для інтеграції ВПО і приймаючих громад в Україні», що реалізовується за підтримки Карітасу Польщі та спів-фінансований у рамках Програми співпраці у сфері розвитку «Польська допомога» Міністерства закордонних справ Республіки Польща (зміст матеріалів фотовиставки відображає позицію авторського колективу і не може розглядатися як офіційна позиція МЗС Республіки Польща).

Протягом 2х років реалізації проекту 7 Центрами в різних регіонах України було охоплено тривалим супроводом понад 3600 родин (10 500 осіб) та близько 28 000 бенефіціарів задіяних у різних інтеграційних заходах та зустрічах.

Серед запрошених гостей виставки були Преосвященний владика Василь, єпископ Коломийської єпархії, який говорив про лікуючу силу вибачення та прийняття.

Заступник Генерального Консула Республіки Польща у Львові пані Катаржина Солек, представники Міністерства Закордонних Справ Республіки Польща та партнери з Карітасу Польщі висловили свою підтримку родинам переселенців та подякували місцевій громаді. Також, лунали побажання миру та віднайти свій новий дім.

Та найголовнішими учасниками були представники самої громади, зокрема, родини – герої фото-виставки. Виступ авторів про їх драматичні життєві історії на шляху інтеграції на фоні власних світлин був живим свідченням, того, що не варто здаватись, коли є Надія, Родина та прийняття і підтримка Спільноти.

Авторський колектив фотовиставки «НаДія. Родина. Спільнота»:

Оксана Іванкова-Стецюк – куратор і автор ідеї,  багаторічний експерт Карітасу України; Іванка Федорак – фото; Еліна Дацюк – дизайнер виставки. І, звичайно ж, музейні працівники, які монтували виставку, доповнювали артефактами побуту переселенців.

Максим Бондаренко,
Координатор проекту, Карітас України