Image

У Всесвітній день гуманітарної допомоги Карітас закликає рятувати Матір-Землю та сприяти цілісній екології

0 Comments

Всесвітній день гуманітарної допомоги 2021 відзначається загостреною глобальною екологічною кризою. Зміна клімату сприяла появі мільйонів кліматичних мігрантів, які були змушені залишити свої будинки та сільськогосподарські угіддя у пошуках кращого майбутнього. Глобальна пандемія COVID-19 ще більше погіршила їх і без того нестабільну та вразливу ситуацію. У цей Всесвітній день гуманітарної допомоги та напередодні Конференції ООН з питань клімату (COP26) Карітас Інтернаціоналіс закликає до негайних та рішучих політичних дій щодо вирішення проблеми зміни клімату до того, як це стане незворотнім процесом.

Карітас Інтернаціоналіс – це конфедерація із 162 національних благодійних організацій, що діють у 200 країнах та територіях, та які є свідками невимовних страждань людей, що пережили різні гуманітарні кризи. Десятки тисяч співробітників Карітасу знаходяться на передовій як гуманітарні працівники, що доглядають, захищають та супроводжують.

Люди, які жили гідно і вели мирне життя, змушені були залишити свої традиційні батьківщини та засоби до існування через неможливість знаходити гідні способи заробітку.

“Я покинула свою домівку через жахливу лісову пожежу, яка спустошила наші села. Довелося переїхати в незнайоме місце, і тепер я змушена починати все заново, нове життя. Я втратила все», – розповідає Валентина з Луганської області України.

Ця сумна історія спільна для мільйонів людей по всьому світу, які стали жертвами кліматичних змін, для яких характерні лісові пожежі. 2021 рік є одним із найгірших сезонів за останні десятиліття у всьому світі – посуха, погіршення стану навколишнього середовища, підйом рівня моря та інші проблеми.

Як показує останній звіт Міжурядової групи експертів з питань змін клімату, людські втрати та економічні збитки від цих природніх лих вже катастрофічні, і якщо зараз нічого не зробити, вони будуть тільки зростати, породжуючи подальшу глобальну несправедливість.

Відповідно до вчення Святого Отця про турботу про наш Спільний дім та піклування про людей, Карітас просить осіб, які приймають рішення, вжити термінових та негайних заходів щодо порятунку нашої планети.

Проблеми, що виникли внаслідок зміни клімату, неможливо вирішити без достатнього фінансування та серйозних політичних заходів. У іншому випадку, несправедливості буде зростати, а найбідніші верстви населення не матимуть змоги забезпечувати свої основні потреби, буде відсутнє продовольство та доступ до прісної води.

Існує необхідність у зміцненні адаптованих до місцевих умов механізмів для своєчасного, відповідного та ефективного реагування на надзвичайні ситуації. Можновладці, що приймають рішення щодо гуманітарної політики, мають надавати центрального значення голосам місцевих суб’єктів та громад, які мають бути почутими.

У Всесвітній день гуманітарної допомоги Карітас Інтернаціоналіс закликає осіб, які приймають рішення, вжити сміливих кроків для вирішення різних питань, особливо пов’язаних зі зміною клімату та впливом пандемії. Без твердої політичної волі людське життя під загрозою, і одна частина людства мусить страждати і жити у жахливих умовах нелюдської бідності.

Конфедерація закликає політичних лідерів та осіб, які приймають рішення, до:

– Виділення достатніх коштів місцевим громадам, щоб вони могли займатись як сільськогосподарською так і несільськогосподарською діяльністю, для забезпечення засобів до існування та їх продовольчої безпеки.

– Надання першочергового значення ліквідації наслідків стихійних лих у місцевих громадах, особливо діяльності зі зменшення ризиків, для забезпечення безпеки людей за допомогою систем раннього попередження.

– Заохочення органів місцевого самоврядування до тісної співпраці з місцевими організаціями громадянського суспільства та посилення механізму їх реагування з особливим акцентом на гуманітарних діях щодо подолання наслідків зміни клімату.

– Забезпечення доступу до базової цілісної медичної допомоги для найбільш вразливих груп населення, включаючи вакцини проти смертельних хвороб.

– Негайного прийняття економічних і промислових заходів глобальної політики для мінімізації впливу на глобальне потепління і деградацію екосистем.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь