Image

У Тернопільському Карітасі допомагають матерям у стосунках з ближніми та самореалізації

0 Comments

11.05.2015, Тернопіль
Майже 40 жінок взяли участь у нещодавньому святкуванні, що його влаштував Тернопільський Карітас з нагоди Дня матері. За традицією свято розпочалося із молитви та благословення від директора фонду о. Андрій Марчук та його заступника о. Роман Загородній. Вони своїм духовним словом підтримали та благословили кожну матір, жінку присутню у залі.

Особливі слова привітання лунали на адресу матерів з числа вимушених переселенців, адже для них так важливо відчувати себе прийнятими в нових містах і середовищі. Серед запрошених були і багатодітні та одинокі матері, що вже не один рік отримують допомогу від фонду.

Підопічні місцевого Карітасу діти влаштували святковий концерт для своїх матусь: співали, грали на сопілках, розповідали вірші, частували смаколиками.  А наприкінці свята кожній присутній жінці із вдячністю дарували квіти.

Вже кілька років у Тернопільському Карітасі існує батьківський клуб «Взаємодопомога». Запрошуються туди сім’ї, але найчастіше його відвідують жінки, які знаходять тут місце для спілкування, обміну досвідом, взаємної підтримки та корисних порад для свого щоденного життя, стосунків з близькими, самореалізації. Зазвичай клуб збирає 15-18 учасників раз на місяць. На ці зустрічі часто запрошуються волонтери-фахівці, які можуть надати необхідну кваліфіковану допомогу у медичній, соціальній, юридичній, педагогічній, психологічній та інших сферах.  

Ось що розповідає одна з мам, відвідувачка клубу: «Завдяки зустрічам клубу «Взаємодопомога» я стала спокійнішою. Приємно, що хтось просто цікавиться моїм життям. Тут можна знайти однодумців та просто виговоритися. Що для мене дуже цінно – нещодавно завдяки саме спілкуванню тут я зрозуміла і практикую різницю між покаранням та насиллям. Мені це допомагає у спілкуванні з моєю дитиною та й самою собою».

Тернопільський Карітас опікується різними категоріями населення, що опинилися в складній життєвій ситуації: тут отримують необхідну соціальну, духовну, матеріальну та психологічну допомогу діти, підлітки та молодь у складних життєвих обставинах, люди похилого віку, малозабезпечені, багатодітні та кризові родини, одинокі матері, сім’ї переселенців зі Сходу України, а також інші категорії потребуючих.

«В нашому Карітасі із дітьми з проблематичних родин виділилась в окрему ланку діяльності ще у 1999 році і розпочалась вона з надання матеріальної допомоги дітям-сиротам, дітям з кризових багатодітних і малозабезпечених родин. Вже згодом ця діяльність включала і організацію їхнього дозвілля у вигляді літніх таборів. Ще пізніше було організовано мобільну роботу з дітьми і молоддю безпосередньо на вулиці, також почалась комплексна робота не лише з дітьми, але їх батьками та близьким оточенням.

Сьогодні місцевий Карітас високоякісно і комплексно опікується загалом 91 потребуючою сім’єю і понад 200 дітьми і молоддю. Ми надаємо їм медичну, психологічну, інформаційну та юридичну допомогу і захист. Окрім забезпечення базових потреб, велику увагу приділяємо духовному, креативному та психо-соціальному розвитку. У цьому році, звісно, всіма можливими способами і силами працюємо з вимушеними переселенцями, дітьми постраждалих і померлих під час подій Євромайдану та конфлікту на сході нашої країни», – каже Наталя Коцюба, місцевий координатор роботи з дітьми і молоддю.

Categories: Новини

Залишити відповідь