Image

У Стрию відкрилася виставка картин молоді з особливими потребами, підопічних Карітасу України

0 Comments


08.06.2016, Стрий

В рамках арт-проекту «Створюймо зміни разом – творчі та відкриті» підопічні соціального центру для молоді з особливими потребами впродовж чотирьох місяців займалися в художній майстерні. Результати проекту – не лише твори доброї мистецької якості, а й нові волонтери та включення людей з інтелектуальною недостатністю в життя міста.



«На початку проекту не всі підопічні вірили, що можуть малювати, дехто навіть не наважувався брати до рук пензля, – розповідає Наталія Пак, координатор Соціального центру для молоді з особливими потребами в місті Стрий. – Але поступово вони усвідомили, що здатні творити. Це додало підопічним впевненості та віри у власні сили. Роботи деяких наших друзів просто вражали – у них була своя манера та художній стиль. Наприклад, Георгій – у житті мовчазний і спокійний хлопець – малював яскраві і виразні картини, які можна було легко впізнати з-поміж інших».

Художній керівник арт-майстерні, член спілки художників України Ігор Мельник до роботи в арт-проекті Карітасу з людьми з особливими потребами не працював. «Однак завдяки відкритості молодих людей вже після першої зустрічі я зрозумів, яке задоволення приносять мені ці заняття, – зізнається пан Ігор. – Впродовж чотирьох місяців проекту підопічні мене дивували та глибоко зворушували. Всі вони для мене – художники, адже саме людина, яка малює від серця, є справжнім митцем».

«Відчувається, що ці роботи намальовані з душею, – підтверджує слова Ігоря Мельника заступник міського голови Роман Волинець, який також завітав на відкриття виставки. – Я тішусь, коли бачу, як ініціативи благодійників змінюють ставлення суспільства до осіб з особливими потребами. Бо ми насправді потребуємо бачити поруч таких людей, вони не дають нашим серцям зачерствіти. У тому, думаю, їх життєва місія у цьому світі».

Завдяки ініціативі художника Ігоря Мельника волонтерами арт-проекту стали студенти та викладачі Стрийського художнього училища. Для більшості з них це був перший досвід спілкування з людьми з інтелектуальною недостатністю. Разом з ними підопічні cоціального центру освоювали техніку писанкарства, декупажу, петриківського розпису, плели вироби з соломи та ліпили з глини. Тобто цей проект був не лише арт-терапією, а також кроком до більшої інклюзії в суспільстві, вважає Наталія Пак.

«Моя донька з нетерпінням чекала кожного наступного заняття, – ділиться враженнями пані Данута Тахіра, мама Марти, підопічної соціального центру. – Від піднесеного і радісного настрою вона почувалася набагато краще фізично. А від того і я ставала щасливішою».

«Арт-проект Карітасу не залишив байдужим жодної людини, яка брала в ньому участь , – підсумовує результати роботи отець Тарас Ляшок, директор Карітасу Стрийської єпархії УГКЦ. – Це і було нашим завданням, аби друзі з особливими потребами розкрили свої таланти, свій внутрішній світ і цим зворушили людей навколо. Ми хочемо, щоб всі, хто дивитиметься на ці малюнки, стали приятелями наших підопічних та приходили до нашого центру вже як волонтери».

В експозиції представлені понад 40 робіт підопічних. Виставка триватиме до 1 липня в приміщенні меморіального комплексу «Борцям за волю України».

Categories: Новини

Залишити відповідь