Image

У Коломиї відкриють каталицьку школу і християнський садочок св. Івана Павла ІІ

0 Comments

Минулого вівторка у стінах майбутньої католицької школи і християнського садочка, що на вул. Івана Франка, 39, відбулась прес-конференція та представлення проекту, ініціатором якого є благодійна організація Карітас Коломия.

Це дуже масштабний проект, роботи над яким розпочались ще 2011 року.

Приміщення піднято у висоту, були повністю змінені комунікації, електрика, водостічні системи.

Тут функціонуватиме три групи дитячого садка – по 20 дітей у групі.

Наразі планується робити лише початкову школу. В першому класі навчатиметься 20 учнів – 10 хлопчиків та 10 дівчаток.

Відбір проводитиметься на конкурсній основі. Документи щодо навчання у садочку чи католицькій школі батьки зможуть заповнювати в Карітасі.

“Додатково на “Дні відкритих дверей” вже більш детально буде оголошено, якими навиками повинні володіти дітки та які умови загалом будуть поставлені перед батьками. Католицька школа вбирає в себе всі стандарти католицької освіти за кордоном. Працівники повинні не лише мати педагогічну освіту, володіти певними навичками, а й бути практикуючими християнами”.

Як фінансується проект?

«Ремонтні роботи здійснюються за кошти донорів, переважно це закордонні донори, також допомагала держава і меценати. Першого вересня буде офіційне відкриття», – розповідає директор Карітасу Коломия о. Сергій Триф’як.

В католицькій школі та дитсадку буде один директор. Другий поверх – це буде садочок. Перший – повністю школа. В садочку використовуватимуть мобільні ліжечка, які економлять загальну площу.

На презентації був присутній також правлячий Архієрей Коломийської єпархії УГКЦ Кир Василій (Івасюк):

«Андрій Шептицький казав, щоб батьки молилися з дітьми, бо це є перша школа. І вона відкриває двері до Царства Божого, двері до життя. Світлої пам’яті Любомир Гузар сказав: «Дитину так треба навчати, щоб вона мала знання для самої себе і могла їх використати для добра суспільства, в якому вона живе».

Окремо треба виділити вчителів, які мають бути прикладом християнського життя та любові.

“Ми надіємось, що дана школа стане зразком для інших навчальних закладів. І не мова про будову, а про якість навчання, яке тут буде надаватись. Ми маємо багато планів на цю школу, ми прагнемо зробити її за світовими зразками католицьких шкіл”, – додає отець Сергій Триф’як.

«Тут працюватиме три різновікові групи. Перш за все ми повинні виконати умови державного стандарту. Це буде школа повного робочого дня. Тут будуть різноманітні секції для розвитку особистості», – розповідає майбутній директор школи.

На заході представлення також були представники мерії – Володимир Бойцан, представник освіти Любомир Бордун та Богдан Станіславський.

«Для нас також є завдання, щоб оплата за навчання була невисокою, щоб кожен з батьків міг собі дозволити, щоб його дитина навчалась тут. Проте буде конкурсна основа, яку проходитимуть діти. Поки що відбуваються останні приготування, і вже 1 вересня в нашому місті запрацює перша католицька школа і християнський садок св. Івана Павла ІІ».

Джерело

Categories: Новини

Залишити відповідь