Image

У Харкові відбувся конгрес для підтримки сімей переселенців

0 Comments

Науково-практичний конгрес «Щаслива сім’я» відбувся 7 жовтня 2019 року, у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна.

Харківська міська рада, представники благодійних фондів «Карітас Харків», «Карітас Україна» і «Карітас Польща», громадські організації та вчені об’єднують зусилля, щоб допомогти сім’ям переселенців адаптуватися до життя у нових умовах.

Заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан зазначила, що з фондом «Карітас» міська рада співпрацює з 2015 року для надання допомоги сім’ям вимушених переселенців. Такий конгрес проходить саме у Харкові, тому що місто прийняло найбільшу кількість тимчасово переміщених осіб. За останніми даними, на 1 вересня в Харкові зареєстровано 85 тис. осіб із зони ООС (67 тис. сімей).

«Не всі поїхали від нас. Багато асимілювалися в Харкові, придбали житло, змінили свій статус, вони тепер не переміщені особи, а харків’яни. Хтось відкрив бізнес, знайшов роботу, одружився, вийшов заміж», – зазначила віце-мер.

Заступник директора фонду «Карітас Польща» Ярослав Біттель повідомив, що організація реалізує проєкт підтримки сімей вже третій рік. Цей захід проводиться, в тому числі, для того, щоб передати і польський досвід, який базується на співпраці влади, суспільства і церкви.

Обговорення питань підтримки сімей велося в трьох секціях: «Інноваційні форми і методи в соціальній роботі з сім’ями», «Система формування відповідального ставлення до батьківства», «Портрет сучасного соціального працівника».

У конгресі взяли участь члени сімей, які переїхали до Харкова з Донецької та Луганської областей, учасники АТО/ООС, співробітники соціальної сфери, студенти різних вишів, які навчаються роботі у соціальній сфері.

Як повідомив представник Карітасу Харків, координатор проекту «Центр підтримки сім’ї» Антон Бірюк, перед учасниками конгресу виступили представники органів влади, Харківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді «Довіра», Асоціації багатодітних сімей «АММА» та інших об’єднань, а також тренери з комунікації для батьків, психологи та ін.

Зокрема, екзарх Харківської Української греко-католицької церкви єпископ Василь Тучапець зазначив, що сім’ї переселенців можуть отримати допомогу різного характеру. Їм допомагають знайти роботу, отримати нову спеціальність, гранти на ведення бізнесу. Наприклад, одна жінка відкрила пекарню, інша – перукарню, а чоловік – автосервіс.

«Вони залишили комфортні умови життя, де були рідні, друзі. Хтось знайшов нових друзів, хтось ні, і, звичайно, вони відчувають себе не кращим чином. Ті, які хочуть повернутися, перебувають в стані очікування. Можливо, їм найбільше потрібна психологічна допомога, щоб цей час пройти і повернутися додому. Сподіваємося, що війна закінчиться», – сказав Василь Тучапець.

Під час конгресу командою Карітасу Харків відбулася презентація трьох річних напрацювань спільного проекту Карітасу України та Карітасу Польщі: «Створення центру підтримки сім’ї в якості моделі для інтеграції ВПО і приймаючих громад в Україні» (Проект співфінансовано в рамках польської співпраці у сфері розвитку Міністерства Закордонних Справ Республіки Польща www.polishaid.gov.pl)

Публікація висловлює виключно думку автора та не може сприйматися, як офіційна позиція Міністерства Закордонних Справ Республіки Польща

Categories: News | Новини

Залишити відповідь