Image

У Дрогобицький Карітас приїхали волонтери із Франції

0 Comments


23.04.2015, Львівщина
22 квітня  в Україну, а саме у Дрогобич, прибули шестеро волонтерів із Франції, регіону Бургундія. Метою їхнього візиту є допомога спільноті безпритульних людей «Наша Хата», яка знаходиться  неподалік Дрогобича  у селі Рихтичі і є підопічними місцевого Карітасу. Самі ж  французькі колеги є учасниками та добровольцями волонтерського руху «Емаус».



Спільнота взаємодопомоги «Наша Хата» є єдиним прихистком для безхатченків у Дрогобицькому районі. Вона опікується безпритульними та самотніми людьми, які за різних життєвих обставин втратили жило та рідних. Тут вони не лише проживають,  але й виконують різні сільсько – господарські  роботи: працюють на полі, саджають овочі, доглядають за худобою тощо.

У «Нашій Хаті» шестеро французьких добровольців перебувають вже п’ятий день і плідно та старанно допомагають у розвитку та вдосконаленню спільноти, працюють поруч із безпритульними, розділять з ними свій обід, спілкуються та просто дають цінні поради про те, як орієнтуватись на європейські стандарти при розбудові схожих притулків.

Нагадаємо, що міжнародний рух Емаус був заснований у Франції в 1949 році. Тоді французький священик Отець П’єр, – який також був депутатом, – купив будинок біля Парижу і заснував там першу Спільноту, членами якої стали люди, що з різних причини опинилися на узбіччі суспільства. Назва «Емаус» походить від назви містечка у Палестині, де відчай перетворився у надію. Вона символізує спільне переконання, що тільки любов може нас об’єднати та вести вперед, що власний порятунок приходить через порятунок інших. Так виникли спільноти не лише у Франції, а по всій Європі, де люди разом живуть і працюють, щоб допомагати іншим. Разом з ними постали групи друзів і волонтерів, щоб продовжувати боротьбу у державному та приватному секторах.

«Я вперше в Україні і у вашому місті зокрема. Тут надзвичайно красиво і приємно перебувати, незважаючи на конфлікт, який зараз переживає Україна. У вас є дуже багата  культура та природа, ваші люди дуже і дуже щедрі та щирі, це нас дуже вразило.

Якщо говорити про «Нашу  Хату», то скажу так: тут є дуже хороший та добрий фундамент для подальшого розвитку, важливо не втратити його і продовжувати покращувати роботу спільноти та цілої  ідеї зокрема», – переконаний Клеман  Ремонд, один з французьких добровольців.

Нещодавно також єпископ Української Греко-Кактолицької церкви у Франції та Бельгії владика Борис Гудзяк з робочим візитом та у зв’язку з Синодом УГКЦ відвідав спільноту Карітасу поблизу Дрогобича. Владика Борис одразу впізнав фракомовних колег, дружелюбно та люб’язно поспілкувавшись із ними.

«Для нас і нашої команди є дуже цінний той досвід, який привезли з собою з Бургундії французькі колеги. Ми віримо, що це допоможе нам бути кращими, динамічно рухатись вперед та розвиватись», – каже Василь Голод, керівник спільноти взаємодопомоги «Наша Хата».


Також Ви можете переглянути відео про “Нашу Хату”:

Categories: Новини

Залишити відповідь