У Дрогобичі завершився курс навчання по роботі з узалежненими людьми

17.11.14, Львівщина
Нещодавно у Карітасі Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ пройшов черговий тренінг-навчання для працівників реабілітаційних центрів. Загалом курс навчання відбувався кожного місяця протягом трьох днів впродовж цього року. Його організували провідні фахівці-психологи з Польщі.

Вишкіл мав на меті допомогти тим, хто працює з з нарко- та алко- узалежними особами у їх професійні кваліфікації, обміну досвідом між собою, психологічному розвантаженню. На цьому етапі навчання слухачі й усі учасники вишоклу ознайомилися із сутністю, психологічним, соціальним та духовним аспектами узалежнення та співузалежнення, вивчили теоретичні основи допомоги залежним за методом Духовної терапії, отримали навики консультування. Навчання проходило у двох формах: практичному та теоритичному.

Згідно даних, які оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров’я, Україна ─ на 5 місці у світі за рівнем вживання алкоголю на душу населення. Майже 40% українських підлітків віком 14-18 років регулярно вживають спиртні напої і, власне, за даними ВООЗ Україна посідає перше місце у світі за рівнем дитячого алкоголізму. Назагал від зловживання спиртним гине більше людей, ніж від СНІДу, туберкульозу і воєн.

У місцевості Бидгош, що у Польщі, на 350.000 населення припадає 30 реабілітаційних центрів тільки у проблемах залежності. Польські громадяни мають безкоштовне медичне страхування лікування від алко- та наркозалежності, – розповіли тренери пан Вітек і пан Юзуф. Вони працюють у сфері соціального служіння людям із різними формами залежності вже понад 30 років. Свої власні реабілітаційні центри для осіб, котрі страждають від наркотичної, алкоголічної та ігрової залежності вони вдосконалюють та розвивають з кожним роком для того, щоб залежні особи не відчували себе відкинутими суспільством та навколишнім середовищем.

«Для мене це був дуже цінний і потрібний досвід. Стало цінним відкритям для мене практика «подвійного діагнозу»: стан людини, коли вона страждає від хвороби шизофренії та наркотичної залежності. Раніше я ніколи не практикував цього в «Назареті». Але після курсу навчання я вирішив, що запроваджуватиму цю практику обов’язково!», – розповідає Данило Федосов, директор РЦ «Назарет» місцевого Карітасу.

Всього у навчанні-тренінгу взяли участь понад 30 осіб з різних міст України, в тому числі з Дрогобича, Львова, Києва, Сум та інших. Серед учасників навчань були представники найрізноманітніших професій: психологи, лікарі, педагоги, священики та навіть монахині, також працівники реабілітаційних центрів «Назарет» і «Дорога» зі Львова, викладачі Українського Католицького Університету та інші.

Ініціатором такого курсу навчання по роботі з узалежненими людьми став Карітас у Дрогобичі. Ще в 2004 році саме його працівники заснували реабілітаційний центр «Назарет». В осередок приймають чоловіків віком від 18 до 55 років, незалежно від національного чи соціального походження, віросповідання. Термін перебування в реабілітаційному центрі становить щонайменше 12 місяців. Середня кількість людей на реабілітації становить 20-30 осіб.

Польські колеги дуже сподіваються, що на Україну чекають незабаром великі зміни і, зокрема, у такій болючій сфері як боротьба із алкоголізмом та наркоманією. Планується, що у майбутньому такі навчання будуть продовжуватися і тісна співпраця буде відмінно налагоджена. Польські партнери навчальних центрів готові всіляко допомагати, проводити міждержавні обміни досвідом з Карітасом та його партнерами, ділитись цінним досвідом з нашими спеціалістами.