Image

Центр підтримки сімей в Кам’янському допомагає родинам у кризових ситуаціях

0 Comments

У Кам’янському з 2016 року відкрито Центр підтримки сімей, який організовано завдяки допомозі Міністерства закордонних справ республіки Польща. Центр відкритий в Карітасі Кам’янське за адресою: пр. Стуса, 1а.

Вже третій рік фахівці Центру допомагають вимушеним переселенцям з Донецької та Луганської областей, а також місцевим сім’ям, які опинилися в кризі.

Робота Центру спрямована на соціальну сферу, психологічну підтримку, реабілітацію, адаптацію дітей і дорослих, а найважливіше – на інтеграцію людей, які постраждали через бойові дій на сході, в життя м. Кам’янське.

Про діяльність Центру підтримки сімей розповідає психолог Маріанна Лапіна:

«Третій рік я працюю психологом в проекті, який спрямований на допомогу сім’ям. Відчуваю, що тут я можу реалізуватися, застосувати свої знання і вміння, так як мій напрямок – сімейна психологія.

В наш Центр звертаються переселенці, місцеві жителі, які опинилися в складних життєвих обставинах. Іноді такі сім’ї перенаправляють до нас соціальні служби, з якими ми співпрацюємо. Не завжди сім’я, опинившись в кризовій ситуації, має достатньо ресурсів, щоб із неї вийти. Наприклад в родині, яка переїхала їх зони бойових дій, може бути велика кількість психологічних проблем. Люди втратили будинок, майно, а іноді і найстрашніше – пережили смерть близьких людей. Всі по-різному можуть справлятися з такими втратами.

Наш Центр створений для того, щоб сім’ї змогли почати «нове життя», не обриваючи зв’язок із минулим. Я, як психолог, підтримую і допомагаю таким людям, працюючи в команді з асистентом сім’ї і «кейс-менеджером», які супроводжують сім’ю, допомагаючи їй вирішувати різні питання.

За ці три роки роботи я бачу, як моя діяльність впливає на сім’ї. На щастя, ставлення до психологічної допомоги змінюється. Спочатку було нерідко так: на прийом приходила мама і говорила, що вона переживає за психологічний стан дитини, який погано ладить із однолітками, або хворіє часто, або він страждає від нічних кошмарів. Хоча мама була сама травмована подіями, які довелося пережити родині, але вона не знала, що з цим робити. Я пояснювала, що тільки з дитиною працювати мало, що їй також потрібні психологічно стійкі батьки. Тому доведеться приходити на консультації і дорослим.

Поступово багато хто з наших клієнтів зрозуміли, як важливо звертатися за допомогою до психолога всій родині. Іноді для того, щоб допомогти дитині, потрібно допомогти саме її батькам.

Те ж саме стосується і прийомних сімей, з якими ми теж працюємо в Центрі підтримки сімей. Тут для прийомних батьків, опікунів і усиновителів ми проводимо групи підтримки, індивідуальні консультації, різного роду зустрічі. Моє абсолютне переконання в тому, що тільки в здоровій, емоційно відкритій атмосфері сім’ї можуть бути щасливі діти.

Звичайно ж, до нас можуть звертатися кам’янчани, сім’ї яких відчувають кризу. Я буду рада, якщо зможу їм допомогти. Наш Центр працює абсолютно безкоштовно з сім’ями, де мама одна виховує дітей, де є діти з інвалідністю, або ті, хто зараз, з різних причин опинився в складних життєвих обставинах.

У нас є індивідуальні консультації психолога для дорослих і дітей, для всієї родини, а так само групові зустрічі та тренінги. До нас приходять батьки з малюками, у нас є групи для підлітків і батьків. На таких заняттях вони разом грають, дивляться фільми, займаються творчістю. При цьому учасники можуть задати хвилюючі їх питання психологу або асистентові сім’ї. Це все зближує дітей і батьків. Саме в спільній діяльності ми створюємо атмосферу емоційної близькості, підтримки і довіри між батьками і дітьми».

Publikacja wyraża wyłącznie poglądy autora i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

Categories: Новини

Залишити відповідь