Топ-8 порад батькам підлітків в період карантину

Карантин триває і разом з ним продовжується наше «карантинне» життя. Дуже важливо протягом тимчасової ізоляції не розгубити свій ресурс і потенціал. Представляємо рекомендації психолога Простору підтримки Тетяни Єршової батькам підлітків, які наразі перебувають на дистанційному навчанні:

1. В першу чергу слід зберегти та підтримувати для себе і дитини звичний розпорядок і ритм дня (час сну і активності, час початку уроків, їх тривалість, «перерви» та ін.). Різкі зміни режиму дня можуть викликати суттєві перебудови адаптивних можливостей дитини й призвести до зайвої напруги та стресу.

2. Потрібно чітко скласти план дій на найближчі один-два-три дні й постійно цей план оновлювати. Пройшов день — оновили і так далі. Ставити чіткі зрозумілі задачі на найближчий період часу.

3. Батькам і близьким дитини важливо намагатись зберігати спокій, адекватне і критичне ставлення до подій. Емоційний стан дитини безпосередньо залежить від стану дорослого (батьків, близьких). Досвід батьків з інших країн показує, що потрібен час на адаптацію до режиму самоізоляції, і це нормальний процес.

4. Тримайтеся спокійно, стримано, не уникайте відповідати на запитання дітей про вірус, але і не занурюйтесь в тривалі обговорення ситуації пандемії та її ризиків. Не смакуйте подробиці «жахів» з Інтернет-мереж!

5. Намагайтесь розібратися в рекомендаціях, які Ви отримуєте від вчителів, щодо організації дистанційного навчання дітей. Орієнтуйтеся тільки на офіційну інформацію, яку Ви отримуєте від класного керівника й адміністрації школи.

6. Батьки й близькі школярів можуть підвищити привабливість дистанційних уроків, якщо спробують «освоїти» деякі з них разом з дитиною. Наприклад, можна задати дитині питання, взяти участь в дискусії й тоді урок перетвориться в захопливу, пізнавальну гру-заняття. Для дитини — це можливість підвищити мотивацію, а для батьків — краще пізнати й зрозуміти своїх дітей.

7. Під час вимушеного перебування вдома Вам і дитині важливо залишатися в контакті з близьким соціальним оточенням (за допомогою телефону, месенджера), проте необхідно знизити загальний інформаційний потік (новини, стрічки в соціальних мережах). Для того щоб бути в курсі актуальних новин, обмежте потік інформації надійними джерелами. Краще перевіряти новини не більше ніж 2 рази на день, якщо це необхідно (наприклад, вранці — після ранкових справ і ввечері, але не пізніше ніж за 2 години до сну), це допоможе знизити рівень тривоги.

8. Для спілкування з близькими порадьте дитині уникати соціальних мереж переповнених «інформаційним шумом», а іноді й дезінформацією. Виберіть самі один месенджер (наприклад, Telegram, WhatsApp, Viber) і спробуйте перенести важливе спілкування туди. Важливо передбачити періоди самостійної активності дитини (не треба її весь час розважати та займати) і спільні з дорослим справи, які давно відкладалися.

Головна ідея полягає в тому, що перебування вдома — не «покарання», а ресурс для освоєння нових навичок, отримання знань, для нових цікавих справ. Дитина може продовжувати спілкуватися з класом, друзями. Батьки можуть підказати ідеї проведення віртуальних конкурсів та інших позитивних активностей. Можна запропонувати підліткам почати вести власні відеоблоги на теми, що цікавлять (спорт, музика, кіно, кулінарія).

Важливо пам’ятати про правило, яке говорить «допомагаючи іншим, допомагаєш собі». Необхідно зрозуміти — бездіяльність в поєднанні з величезним потоком негативної інформації породжує паніку.