Image

Тепло для підопічних будинку милосердя в Новомихайлівці

0 Comments

В рамках Акції «Папа для України» працівники Карітасу Запоріжжя відвідали селище Новомихайлівка, Мар’їнського району, Донецької області. Привезли паливні брикети у будинок милосердя, що відкритий при храмі Чудо Архистратига Михаїла. Живуть там малозабезпечені люди, які мають потребу у догляді.
Будинок милосердя приймає знедолених, переважно похилого віку, людей з різних сіл та міст області. Більшість з них не мають родичів або рідні відмовилися від догляду. За цей час під крилом храму Архистратига Михаїла знайшли прихисток понад 120 осіб. Зараз тут стаціонарно перебуває 34 особи похилого віку, 15 з яких – лежачі та важкохворі.

30-річний Ігор Чеботок з Волновахи вже чотири роки живе у будинку милосердя. Лікарі з дитинства діагностували в нього важку форму ДЦП. Колись у дитинстві він вмів ходити, але після отримання серйозних травм не може вставати в повний зріст. Ноги Ігоря не розгинаються – навприсядки, він знаходиться постійно, навіть коли спить.
«Він не винен, що так сталося. Приїжджали психологи, намагалися працювати з ним, але він зовсім не йде на контакт, не довіряє людям. Але ми не втрачаємо надії поставити його на ноги, аби хоч на ходунках пересувався», – пояснює дружина священика Олександра.

Свій Дім знайшов тут і 48-річний Ігор Бойко. Незважаючи на роки, в нього розвиток 11-річної дитини та епілепсія. Опікувалася ним мати, але після її смерті Ігор потрапив сюди. Чоловік має потребу в ліках, на які витрачається щомісяця більше 1000 гривень.

Майже рік тут живе Михайло. Протягом багатьох років він страждає на цукровий діабет та навіть втратив ногу. Протез коштує від 15 до 35 тисяч гривень. Нажаль, цих грошей немає ані в Михайла, ані в будинку милосердя. До того ж хвороба загострюється, і найближчим часом чоловік знову буде знаходитися в лікарні.

У притулку прагнуть створити для підопічних домашні умови. Вони живуть у кімнатах по 3-4 особи, отримують чотириразове дієтичне збалансоване харчування. Цілодобово мають догляд, дуже важливий для літніх людей – при потребі навіть вночі приходить чергова медсестра. Кожного дня медичні фахівці роблять огляд, вимірюють тиск, призначають лікування. Вільний час підопічні проводять за переглядом улюблених телепрограм, настільними іграми та спілкуванням між собою.

Через обстріли у 2014 році будинок милосердя постраждав – були вибиті вікна та частково зруйнована сама будівля. Коштом жертводавців будівлю було відновлено.

Цей притулок при храмі Архистратига Михаїла існує завдяки добрим і небайдужим людям, які серцем вболівають за справу милосердя. Бабусі, дідусі, люди з інвалідністю мають можливість гідно жити, отримують догляд та медичну допомогу. А найважливіше те, що вони не покинуті сам на сам у скруті зі своїми проблемами, а відчувають тепло та турботу.

Підопічні і працівники будинку милосердя в Новомихайлівці щиро зраділи приїзду команди Карітасу Запоріжжя, бо допомога ніколи не зайва. А паливні брикети від Акції «Папа для України» зігріватимуть їх у прохолодні дні.

Categories: Новини

Залишити відповідь