Image

Святий Миколай завітав до підопічних Карітасу

0 Comments

Різдвяні свята – це час подарунків, несподіванок і здійснення мрій. А для благодійників – можливість відчути себе чарівниками і допомогти у здійсненні дитячих мрій. Традиційно напередодні свят Карітас разом з партнерами вітає тих, кому такі дива особливо потрібні.

Традиційно в день святого Миколая Карітас Київ вітає всіх своїх підопічних. Цього року  завдяки підтримці благодійників було вручено понад 2 000 подарунків. Їх отримали діти з кризових, малозабезпечених, неповних і багатодітних родин, а також із сімей вимушених переселенців та діти, батьки яких загинули в АТО. Не забули і про літніх людей, якими опікується Карітас. Також подарунки отримали і люди літнього віку – жертви тоталітарних режимів.  «Хочеться висловити щиру подяку усім благодійникам, волонтерам та партнерам, бо саме вони посприяли тому, щоб на дитячих обличчях засяяли усмішки. Кожна дитина відчула, що Святий Миколай про неї не забув, приніс подарунки, яких вона так чекала. Саме завдяки праці великої кількості людей та добродіїв у серцях дітей ще довго пануватиме радість та віра в чудеса Святого Миколая. Будьмо сіячами добра щодня і це змінить наш світ, тому запрошую до співпраці в допомозі тим, хто голодний, кому холодно, хто немає у що вдягнутися, хто шукає останню копійку на життєво важливі медикаменти», ‒ говорить директор БФ «Карітас-Київ» о. Роман Сиротич.

Святий Миколай завітав до дітей та молоді, якими щоденно опікується Карітас-Львів (проекти «Кризовий центр «Діти вулиці», «Центр дозвілля та соціальної реабілітації для молодих людей з особливими потребами», «Мобільна робота з молоддю»). Всі вони отримали від Миколая солодкі подарунки, про які подбали небайдужі благодійники. Допомагали співробітникам Карітасу працівники  ПАТ «Галичфарм», аматорський театр «Панацея» якого показав виставу «Червоненька квіточка», а солодкі подарунки від святого Миколая для 55 вихованців надав гіпермаркет «Ашан Сіті Південний». Допомогли дітям відчути справжнє свято і студенти Львівської Політехніки, які передали теплі речі, білизну, фрукти та інші смаколики. Святковий період  ‒ це і нагода залучити до благодійності якомога більше людей, навчити любити ближнього, привернути увагу до проблем людей у кризових обставинах.  Саме це покликана дати акція «Стань помічником святого Миколая».  Листи-малюнки, що надійшли у до Карітасу Львів були розміщені у соціальній мережі, а добровільні помічники Миколая обирали собі вподобаного листа, аби здійснити дитячі мрії, хоча це не завжди було зовсім просто. Завдяки людям доброї волі подарунки отримали близько 200 дітей та молоді з малозабезпечених багатодітних сімей та родин учасників АТО.

Ось уже п’ятий рік поспіль у Хмельницькому проводилась благодійна акція «Листи до Святого Миколая».  Діти з малозабезпечених, багатодітних, кризових та вимушено-переміщених родин та неповносправні – всі отримали очікувані подарунки. Чудотворець  з Хмельницького потішив малечу області, а також з сусідньої Тернопільщини, відвідавши разом зі своїми помічниками Гримайлівську санаторну школу-інтернат, Теребовлянський навчально-реабілітаційний центр, Центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» (Полонне) та Ізяславський навчально-реабілітаційний центр. Всього подарунки отримали 522 дитини. А допомагали організувати це новорічне диво майже 200 помічників Миколая, які долучились до формування подарунків.

Завітав святий Миколай і до Тернополя,  куди приніс гостинці для 350 маленьких  підопічних  Карітасу ‒ сиріт, напівсиріт, дітей з малозабезпечених сімей та переселенців . Не забув і про стареньких ­ ‒ 55 святкових пакунки були підготовані для літніх людей, якими опікується фонд. «В ці святкові дні ми можемо показати свою любов до інших,  ‒ каже директор Карітасу Тернопіль о. Андрій Марчук. ‒Купуючи подарунки своїм дітям, ви можете підтримати і тих, хто потребує. Хай це буде щось невелике ‒ солодощі, іграшки, канцтовари. Головне, що ваш подарунок принесе радість дитині».

На свято у Івано-Франківську завітали близько сотні підопічних Карітасу ‒ діти та молодь з особливими потребами, з кризових родин та сімей учасників АТО. Святкову виставу організували за сприяння обласної молодіжної громадсько-християнської організації «Товариство Українських Студентів-Католиків «Обнова». Були танці, колядки, частування та кулінарний майстер-клас з розпису різдвяних пряників. «Я навчаюся в Івано-Франківській Духовній семінарії і минулого року проходив практику у Карітасі, тому знаю потреби дітей та молоді, які його відвідують. Тому ми охоче відгукнулися на запрошення і підготували виставу для підопічних Карітасу, аби принести їм свято та гарний настрій», — розповідає заступник голови організації Любомир Дубей. Особливо цікавим був кулінарний майстер-клас з виготовлення різдвяних пряників, який проводився за сприяння Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу та туризму. «Це дуже цікаво, святково та символічно. Адже кожен, оздоблюючи пряник, може відобразити свої побажання та мрії. Дітлахам цікаво поласувати таким смаколиком, до того ж виготовленим власними руками чи подарувати його близькій, рідній людині», — розповіла викладач  коледжу Оксана Мислюк. Загалом цього року близько 700 дітей області отримали подарунки до Різдвяних свят.

Святковий захід  «Миколай у кожен дім» відбувся у Харківському обласному палаці дитячої та юнацької творчості. Разом з Карітасом  незабутнє свято для дітей  створили Волонтерський центр «Разом», Центр підтримки сім’ї, недільна школою парафії «Покрову Пресвятої Богородиці» та «Українська Академією Лідерства».

300 дітей відвідали свято, організоване Карітасом Краматорськ у Храмі Святого Пророка Іллі, де кожен зміг поринути у новорічну атмосферу та отримати новорічний настрій та персональний подарунок. Кожна дитина отримала саме те, що попросила в зробленій власними руками святковій листівці: іграшки, солодощі, одяг, взуття, книжки…

Відсвяткували день Святого Миколая і у Центрі підтримки сім`ї Карітасу Запоріжжя. У виставі брали участь як діти з сімей внутрішньо переміщених осіб, так і місцеві. Діти танцювали, співали пісні, декламували вірші, та навіть жонглювали. А потім Миколай у супроводі ангелів  приніс солодкі подарунки і шкільне приладдя.  Ввечері всі казкові герої вистави разом зі Святим Миколаєм завітали в Центр дитячого розвитку «Простір, дружній до дитини», де провели ще одну виставу.

***
Цей рік показав ще одну дуже приємну тенденцію – співробітники Карітасу не лише допомагають своїм підопічним у рідних містах, а й не забувають про всіх інших, хто особливо потребує опіки. Карітас Коломийсько-Чернівецької Єпархії взявся підтримати своїх колег з Маріуполя та приєднатись до роздачі подарунків майже 500 підопічних з самого міста та прифронтових Мирного, Чермалику, Андріївки та  Новотроїцького. Завдяки об’єднанню зусиль мрії багатьох дітей здійснились. Маленька художниця отримала омріяний мольберт, спортсмен –гантелі, а хлопчик з вадами здоров’я нарешті отримав вкрай необхідний тренажер. А яким щастям світились очі юної балерини, яка нарешті отримала пуанти! «Слава Богу, що дитина в 9 років ще вірить в диво і в існування Святого Миколая, – розповіла її мама. –  А завдяки таким людям, як Ви, ця віра сьогодні ще більше зміцнилася. Я сама повірила, коли побачила подаровані пуанти і свою щасливу захоплену доньку. Вона цілий день танцює в пуантах, напевно, і спати сьогодні в них ляже. Уже мільйон разів повторила, що тепер вона справжня балерина».  Важкі часи об’єднують, і такі проекти, коли родини з Західної України підтримують потребуючих зі Східної дають надію та допомагають, щоб у кожному домі оселилися добро та надія.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь