Image

Сучасні підходи до роботи з групами, або для чого працівникам Карітасу бути фасилітаторами?

0 Comments

Що ми знаємо про процес «фасилітації»? Не дуже зрозуміле слово, але сучасний світ бізнесу і управління вже давно у своїй роботі користуються послугами фасилітаторів. Для покращення комунікації між командами, щоб знайти виходи з криз, які впливають на продуктивність і прибутки компанії тощо. Часто фасилітаторами називають психологів, консультантів, терапевтів, що працюють з групами.

Для чого працівникам мережі Карітасу бути фасилітаторами? В кожному з наших дитячих та молодіжних центрів є досвідчені команди, які можуть ділитися своїми знаннями та досвідом з колегами мережі Карітасу по всій Україні. А також з іншими зацікавленими організаціями.

Нещодавно в рамках проекту «Соціально педагогічна робота з дітьми та молоддю» було організовано навчання для «тренерів», під час якого працівники локальних організацій отримали знання, що дозволять їм фасилітувати групи та передавати досвід колегам на певні теми по роботі із дітьми та молоддю.

Ціль навчання: сформувати розуміння фасилітації як підходу, навчитись з’ясовувати запит клієнта та створювати відповідний дизайн тренінгу. Познайомитися з логікою проектування фасилітації під час роботи з групою з дорослими учасниками, навчитися використовувати основні методи і техніки фасилітації.

На тренінгу усі присутні ознайомились з методами і техніками фасилітації: Самоанське коло, Динамічна фасилітація, NVC (метод ненасильницької комунікації), Позитивно-орієнтоване дослідження Appreciative Inquiry, модель обміну досвідом ORID, моделі проведення нарад SLC, 3F, Швидкі діалоги, Консенсус, Опен спейс, Світове кафе.

Після тренінгу наші соціальні педагоги, психологи, керівники дитячих центрів локальних організацій мережі Карітасу поділись враженнями від навчання:

Таня Галицька, соціальний педагог з Карітасу Волинь:

«Важко сказати, чи стану я високого рівня професійним фасилітатором, але те, що моє оточення, відчує зміни у стосунках це факт. Ці зміни у побудові діалогу вже є, я буду прикладати багато зусиль та здобувати знання для впровадження у своєму житті філософії цивілізованих стосунків».

Альона Шевченко, соціальний працівник Карітасу Кам’янське

«Дякую величезне за можливість пройти це навчання! Під час тренінгу для мене було важливим і корисним навчитися визначити структуру та дизайн фасилітаційних зустрічей, правильно підбирати методики залежно від цілей, які поставлені. Дуже зачепила піраміда нейрологічних рівнів, я й досі читаю та намагаюсь розібратися в ній. Багато корисного винесла для себе. Планую використовувати у роботі деякі методики та розвивати у собі навички фасилітатора».

Ірина Кузема, керівник відділу соціального простору Карітасу Донецьк у місті Дніпро:

«Дякую за чудову можливість пройти навчання з фасилітації та отримати нові знання. В подальшому я планую їх застосовувати, в першу чергу, при проведенні робочих нарад та зібрань. Особливо це корисно буде, наприклад, коли потрібно буде писати новий проект чи вносити зміни в поточній діяльності. При таких завданнях я спробую застосувати методику «Світове кафе», яка дозволить згенерувати нові ідеї та бачення. Також, для таких питань або при плануванні заходів/формуванні подальшої діяльності, я спробую застосувати метод Оріп. Дуже сподобалися компетенції фасилітатора (розговорити «мовчунів», стекінг) які також дають можливість покращити комунікацію у своєму відділенні».

Олександр Пентелейчук, соцільний працівник Карітасу Львів:

«Під час навчання я здобув структуровану теоретичну основу фасилітаційного процесу. Найбільш мені сподобалося, можливість практично спробувати велику кількість фасилітаційних методик та технологій, під час навчання та між двома навчальними модулями. Здобуті  навички буду використовувати у тих групових процесах де це буде доцільно або буде груповий запит на фасилітацію. Маю бажання розвивати та популяризувати філософію і користь фасилітаційного процесу».

Зі слів наших «студентів» ми зрозуміли на скільки було важливе для них навчання, адже кожен учасник у своєму місті щодня працює з групами людей. Наскільки для них важливо отримати досвід використання одних із найсучасніших вправ і технік роботи з групою.

Ірина Пухняк, менеджер проекту “Соціально-педагогічна роботи з дітьми та молоддю” Карітасу України

Categories: News | Новини

Залишити відповідь