Image

Створення робочих місць – допомога бенефіціарам і місцевій громаді

Надзвичайно важливим напрямками у реалізації проектів з відновлення засобів існування у 2017 році від Карітасу України були: гроші за роботу та гранти на створення робочих місць. Кожен з них сприяв подальшому працевлаштуванню бенефіціарів, зменшуючи їх залежність від отримування допомоги у зв’язку складними життєвими обставинами та надаючи їм можливість для особистого професійного розвитку.

Гроші за роботу

Участь у проекті «Гроші за роботу» допомогла зробити важливий крок в поверненні до нормального життя та вирішення існуючих проблем. Я довго не міг знайти роботу, можливо, заважав психологічний фактор – я не міг відчути себе потрібним, мої існуючі навички не дуже були потрібні, а йти на курси перепідготовки якось не наважувався. А зараз я зрозумів, що моє покликання – соціальна робота, планую і далі працювати у цій сфері, – Сергій, бенефіціар проекту, Краматорськ.

Мета компоненту – надати можливість ВПО й місцевим мешканцям, які постраждали від конфлікту, відновити призупинений унаслідок конфлікту професійний досвід або отримати досвід за новою спеціальністю після перенавчання через участь у тимчасових роботах. До тимчасових робіт належать будь-які роботи, у тому числі суспільно значущі, які можуть гарантувати бенефіціару придбання необхідного професійного досвіду.
«Гроші за роботу» є логічним продовженням компоненту перепідготовки, що приводило до кумулятивного ефекту в наданні допомоги бенефіціарам при працевлаштуванні.

Участь бенефіціара в програмі «Гроші за роботу» залежала від потреби й тривала від 1 до 3 місяців. За цей час бенефіціар отримував грошову компенсацію в розмірі 3500 грн на місяць.

Напрямок «Гроші за роботу» у цифрах (2017):

  • отримано 400 анкет від потенційних учасників;
  • учасниками стали 164 бенефіціари;
  • серед учасників 76% – жінки, 88% – ВПО;
  • 72% працевлаштовані після участі в програмі;
  • 50% бенефіціарів працевлаштовані в організації, яка брала участь у програмі «Гроші за роботу»

Гранти на створення робочих місць

Ельвіра – успішний юрист, Ян – інженер механік. До 2014 року родина жила в Макіївці. Зараз вони власники козиної ферми з трьома сотням кіз у селі Студенок – на кордоні Харківської та Донецької областей. Звичайно впоратись з господарством самим нелегко, треба було шукати працівників. І тут пригодилась інформація, знайдена у соцмережах – про гранти Карітасу на створення робочих місць. Родина отримала підтримку на створення п’яти робочих місць. На фермі купили обладнання та створили робочі місця для доярок, тваринника та менеджера зі збуту. Взяли на роботу таких же переселенців, для яких у невеликому селі роботи практично не було. Додатково отримали допомогу від держави: півроку їм відшкодовували відрахування з фонду заробітної плати цих п’яти осіб. Таким чином спільні зусилля бізнесу, благодійного фонду й держави дозволили людям отримати нову роботу й нові можливості.

Мета напрямку – створення умов для працевлаштування внутрішньо переміщених осіб шляхом підтримки роботодавців у створенні нових робочих місць. На створення одного робочого місця Карітас виділяв грант у розмірі 30 000 гривень, який можна було спрямувати на придбання обладнання, програмного забезпечення; оплату послуг, оренду приміщення, тощо. Грант не покривав витрати на виплату заробітної плати працівнику.
Кількість робочих місць, що може створити один роботодавець – не більше п’яти. Працевлаштування ВПО – офіційне, терміном не менш ніж 12 місяців.

У 2017 році в програмі взяли участь 38 роботодавців, які створили 105 робочих місць.

Історія успіху. Гранти на створення робочих місць

 

Categories: Новини

Залишити відповідь