Image

Сприяння працевлаштуванню як невід’ємний компонент Livelihood

Карітас України протягом 2017 року реалізовував низку проектів з відновлення засобів існування для вразливих категорій населення, в тому числі з числа внутрішньо переміщених осіб. Важливим компонентом даного напрямку було сприяння зайнятості бенефіціарів через працевлаштування. Для цього співробітники Карітасу спланували комплекс субактивностей для успішного працевлаштування цільової групи отримувачів допомоги: консультування з працевлаштування, видача індивідуальні гранти на перепідготовку, проведення ярмарок вакансій та профтестувань, а також запуск окремого веб-сайту для сприяння працевлаштування людей з числа ВПО, що у підсумку почав допомагати і місцевому населенню знаходити бажану роботу.

Консультування з працевлаштування

 «Карітас допоміг мені встати на ноги, в усіх значеннях цього слова», – Лідія, Харків.

У Харкові, Запоріжжі, Краматорську, Маріуполі, Одесі фахівці з рекрутингу та кейс-менеджери допомагали сформувати план роботи з кожним бенефіціарів, виходячи з його конкретних потреб. План включав написання чи актуалізація резюме, пошук вакансій, підготовку до співбесіди, робота з мотивацією, профтестування, супровід після працевлаштування та інше.

Консультування в цифрах (2017):

  • за допомогою щодо працевлаштування звернулися 1189 бенефіціарів;
  • серед бенефіціарів 67% жінок, 57% ВПО;
  • завдяки консультаціям 302 бенефіціари отримали роботу.

Індивідуальні гранти на перепідготовку

Особливістю цього проекту є те, що ми не набираємо групи для навчання, ми індивідуально аналізуємо запит клієнта та його потребу в нових знаннях, та підбираємо для нього учбовий центр, згідно його потреби. Грант на перепідготовку від Карітас – це унікальна можливість здобути нову професію за короткий період, змінити напрям професійної діяльності, згідно запиту ринку праці в даному регіоні. Підвищити свою кваліфікацію або поглибити знання,  тим самим покращити своє матеріальне становище та здобути нову можливість для власного професійного розвитку”, – Вероніка Сотула, координатор проекту, Харків.

Для підвищення конкурентоспроможності ВПО на локальних ринках праці та проходження професійної перепідготовки з урахуванням специфіки інфраструктури регіону була створена можливість для короткотермінової професійної перепідготовки, адже загальновідомим ж факт, що часто переселенці мають фахову підготовку (шахтарі, залізничники, хіміки), мало затребувану в містах переселення.

Професійну перепідготовку бенефіціари проходили в навчальних установах, що відповідають критеріям, заявленим у проекті, та надають сучасні знання, підкріплені практичними заняттями. Тривалість курсів складала 1-4 місяці. Сума гранту 7-8 тис грн. повністю покривала вартість курсу навчання. Карітас пропонував перепідготовку більш ніж за 20 напрямками:

  • сфера краси (перукар, майстер манікюру, масажист, косметолог);
  • IT-напрямок (оператори комп’ютерного набору та верстки, SEO, копірайт);
  • фінансовий напрямок (бухгалтери, оператори 1С);
  • робочі напрямки (водій навантажувача, стропальник).

Гранти на перепідготовку в цифрах (2017):

  • отримано понад 1000 анкет;
  • гранти надано 438 бенефіціарам;
  • серед отримувачів грантів 78% – жінки, 93% – ВПО.
  • 84% бенефіціарів працюють за новим фахом та використовують отримані знання;
  • 61% бенефіціарів зазначили, що знайшли роботу внаслідок участі в програмі;
  • основні напрямки перепідготовки: сфера краси – 41%, IT – 23%, бухгалтерія – 19%.

Ярмарки вакансій

«Ярмарок – вільний простір, де зустрічаються роботодавці та шукачі роботи, тут вони знаходять для себе нові можливості. Після завершення ярмарку понад 40 шукачів залишили свої контакти роботодавцям та домовились про зустріч, –  це гарний показник», – Аліна Солдатенко, рекрутер Карітасу Краматорськ.

З 2015 року Карітас проводить як форматні (класичні), так і неформатні ярмарки вакансій.

Цілі класичного ярмарку вакансій:

  • зустріти локальних роботодавців та поспілкуватися з їхніми представниками;
  • пройти перше інтерв’ю;
  • отримати інформацію про відкриті вакансії, кар’єрні можливості, умови праці та рівень заробітної плати;

Неформатні ярмарки вакансій:

  • поєднання компонентів ярмарку вакансій та навчання;
  • проведення майстер-класів й тренінги за напрямками: «Найближчі перспективи роботи й бізнесу для ВПО», «Бізнес з нуля», «Вирішення трудових спорів», «У чому складність сучасного працевлаштування», «Законодавство про працю. Основні зміни нормативної бази для роботодавців» тощо.

Ярмарки вакансій у цифрах (2017):

  • організовано та проведено 14 ярмарок вакансій році в Харкові, Запоріжжі, Маріуполі, Краматорську, Слов’янську, Одесі;
  • ярмарки відвідали 8388 шукачів роботи, 63% з яких – жінки , 17% – ВПО;
  • кількість відвідувачів, залежно від формату й мети заходу – від 200 до 2000. Наймасштабніший ярмарок вакансій відбувся у вересні в м. Маріуполь з показником відвідування понад 2000 осіб.

Професійне тестування

“За спеціальністю я – фахівець з оцінювання нерухомості. На новому місці знайти роботу за фахом не вдавалось – велика конкуренція і відсутність зв’язків давались взнаки. В Карітасі мені запропонували пройти професійний тест, щоб знайти вектор у пошуку роботи. Раніше моя діяльність була пов`язана з розрахунками, технічною документацією. А тест показав, що в мене є потенціал для роботи з людьми, у команді і я зможу працювати адміністратором або соціальним працівником. Тому я вирішила спробувати себе в цьому напрямку. Зараз я працюю адміністратором Соціального бізнес-центру і допомагаю на «гарячій лінії» фонду. Ця робота мені дуже подобається, я відчуваю себе як риба в воді. Метою нашого центру є підтримка переселенців у розвитку або започаткуванні своєї справи. Ми надаємо їм безкоштовні юридичні та бухгалтерські консультації. Я бачу, що це справді моє покликання”, – Олена, Запоріжжя.

Бенефіціарам, що не визначилися з напрямком професійної діяльності; досягли у своїй професії того, до чого прагнули, і не знають, куди і як рухатися далі; усвідомлюють, що знаходяться не на своєму місці або не знають, як знайти роботу до душі; бажають оцінити свої професійні перспективи діяльності, пропонувалось пройти профорієнтаційний тест. Допомагала пройти тест комп’ютерна програма «Комп’ютеризований комплекс тестування «ПРОФКАР’ЄРА», схвалений до використання в загальноосвітніх навчальних та інших закладах Міністерством освіти й науки України. На сьогодні це єдина вітчизняна ліцензійна методика профорієнтації дорослих людей. Методика, запропонована в комплексі тестування, є особливо ефективною для визначення подальшого професійного розвитку, побудови ефективного плану кар’єрного зростання та пошуку найбільш оптимальних посад.

Комплекс «Профкар’єра» складається з п’яти блоків: життєві установки, інтереси, структура інтелекту, мотивація, особистість. Середній час проходження тесту – 1,5 години.

За підсумками тестування бенефіціар отримував список конкретних позицій, які представлені на ринку праці та є найбільш актуальними відповідно до професійних інтересів і нахилів.

У 2017 профтестування пройшли 158 бенефіціарів, із яких 69,5% – жінки.

Сайт careerfornewlife.com

Careerfornewlife.com – це соціальний портал допомоги в працевлаштуванні та започаткуванні власної справи. Сайт почав функціонувати навесні 2016 року з метою:

  • допомогти переселенцям знайти роботу або почати свою справу;
  • допомогти малому, середньому бізнесу та підприємствам знайти співробітників.

Основні складові роботи сайту:

  • сервісна (розміщення й пошук вакансій чи резюме, надання консультацій юристів та рекрутерів онлайн у тестовому режимі);
  • інформаційна (новини та інформація про проекти, консультування відвідувачів сайту та групи у Facebook);
  • соціальна (послуги від переселенців, волонтери, соціальні проекти);
  • навчальна (блог з корисними матеріалами).

Сайт Careerfornewlife.com в цифрах (2017):

  • 111 645 відвідувачів (56,4% – жінки);
  • 2 927 роботодавців зареєстровано;
  • активна робота в мережі Facebook – 2 408 користувачів, середнє охоплення публікацій – 2000 осіб.

Історія успіху бенефіціара

Categories: Новини

Залишити відповідь