Image

Спортивний квест – як спосіб мобільної роботи з кризовою молоддю

0 Comments

15.04.2015, Тернопіль
Днями близько 20-ти підопічних дітей з Тернопільського Карітасу випробовували себе на спритність, кмітливість та творчість у спортивно-розважальному квесті в рамках проекту «Мобільна робота з молоддю». Основна ідея, котру висловлювали організатори, – пам’ятати, що перемога здобувається не лише завдяки одному учаснику, але завдяки праці усієї команди. Тож завдання було складено таким чином, аби розвинути почуття згуртованості та командної взаємопідтримки.

По завершенні усі команди отримали належні призи. А вже біля вогнища кожен зміг розповісти про своє враження чи побажання щодо квесту. Діти емоційно висловлювали своє задоволення, а також активно пропонували свої ідеї для удосконалення таких ігор.

Тернопільський Карітас має значний досвід у проведенні квестів для дітей та молоді. Практика показує, що для підлітків часто не настільки складно виконати завдання, наскільки порозумітися один з одним. На заваді стають проблеми особистісного характеру, часто конфлікти виникають через бажання лідирувати. Саме тому основна ціль таких заходів – навчити дітей, підлітків і молодь поважати думку та погляди інших, стримувати агресивні прояви поведінки, знаходити порозуміння та сприймати поразки.

Робота з дітьми з проблематичних родин як окремий напрям роботи з’явився в Карітас у Тернополі ще у 1999 році. Згодом було зорганізовано мобільну службу допомоги вуличним дітям, яка спеціалізується на роботі з дітьми і молоддю безпосередньо на вулиці.

Наталя Коцюба, місцевий координатор роботи з дітьми і молоддю, зауважує: «Завдяки цій службі ми віднаходили дітей та молодь, котрі з певних причин опинились на вулиці. Встановлювали з ними контакт, з’ясовували причину їхнього перебування на вулиці, надавали первинну медичну допомогу. А з 2010 року запрацював спеціальний стаціонарний соціальний центр з командою професіоналів у складі керівника проекту, психолога, соціального педагога, соціального працівника. Окрім безпосередньої роботи із дітьми, посилено взаємодію з їхніми батьками та співпрацю з іншими структурами, які дотичні до проблем бездоглядних дітей і молоді».

Сьогодні місцевий Карітас високоякісно і комплексно опікується загалом 91 потребуючою сім’єю і понад 200 дітьми і молоддю. Вони отримують медичну, психологічну, інформаційну та юридичну допомогу і захист. Окрім забезпечення базових потреб, велика увага приділяється духовному, креативному та психо-соціальному розвитку. А з минулого року додались нові категорії потребуючих, і Карітас усіма можливими способами і силами працює з вимушеними переселенцями, дітьми постраждалих і загиблих під час подій Євромайдану та конфлікту на Сході України.

Робота, яку проводить Карітас України з дітьми і молоддю у 12 областях України на базі своїх регіональних організацій, відіграє важливу роль у зменшенні кількості дітей вулиці та їхній соціалізації. За експертними даними сьогодні в Україні проживає майже 100 тисяч сиріт і дітей, що позбавлені батьківського піклування, близько 60% з них – в інтернатних закладах. Майже 90% дітей-сиріт можна віднести до соціальних сиріт, оскільки у них є чи були на момент отримання сирітства живі батьки.

Ще понад 100 тисяч українських дітей виховуються в неблагополучних сім’ях. 30% сімей з дітьми в Україні живуть за межею бідності. Сьогодні на вулицях нашої країни живе і працює близько ще 100 тисяч дітей.

Categories: Новини

Залишити відповідь