Соціальна згуртованість громади – як це працює у Волновасі

Волноваха, яка знаходиться неподалік від зони конфлікту, – непросте місто для впровадження соціальних проектів, особливо спрямованих не просто на задоволення базових потреб жителів, а на розвиток соціального активізму та згуртування громади.

Втім, діяльність проекту в Донецькій та Луганській областях саме орієнтована на збільшення спроможності громад в містах, що знаходяться поблизу зони конфлікту, з метою організації мобілізації спільноти на вирішення найважливіших місцевих проблем та відновлення соціальної інфраструктури тощо.

Співробітники проекту відзначають, що у суспільстві сформувалось стереотипне бачення місії благодійного фонду, як організації, яка покликана надавати матеріальну та гуманітарну допомогу, також характерним залишається споживацьке ставлення бенефіціарів, які мають більше матеріальні зацікавлення. Для цього доводиться проводити значну роз’яснювальну роботу серед членів громади про актуальність соціальних потреб, для поширення інформації залучаються волонтери та місцеві активісти.

Одним з викликів, які відчули співробітники Карітасу Волноваха, стало упереджене ставлення і жителів, і місцевої влади до Карітасу, як організації УГКЦ. Проте, роз’яснювальна робота дає результат, а головне – відгуки людей, які співпрацюють з фондом, беруть участь у різноманітних заходах. Все це сприяє виробленню довіри. Втім, роботи ще багато, адже головна проблема, з якою стикнувся проект – невмотивованість місцевих жителів докласти власних зусиль для того, аби відбулися зміни на краще.

Громада міста Волновахи стикається з численними соціальними викликами. Це і низький рівень соціально-культурного життя міста, байдужість людей до проблем громади та їх вирішення, упереджене ставлення до вимушено переміщених осіб. Тому діяльність проекту спрямована на виховання активних громадян, які цікавляться проблемами міста, впояву нових лідерів, організацію акцій, проведення просвітницьких, культурно-масових заходів на базі центру соціального порозуміння та у співпраці з місцевою владою, місцевими організаціями, активними громадянами.

Заходи, які проводяться в центрі орієнтовані на найрізноманітніші категорії громадян. От, наприклад, тренінг, проведений психологом проекту Вікторією Савченко на тему «Вміння керувати своїми емоціями», використовує такий незвичний метод роботи як лялько-терапію як один із засобів психологічної корекції різних станів. Завдяки цьому методу учасники навчились долати/знижувати рівень агресивності, здатності контролювати власну поведінку, розвитку соціальних навичок, сформували навички саморегуляції психоемоційних станів та конструктивної взаємодії з оточуючими, навчились прийнятним і цікавим способам зняття психоемоційного напруження.

Лялькотерапія – це лікування за допомогою ляльок, яке допомагає розкритись сором’язливим людям, сформулювати бажані сценарії майбутнього, розвинути творчі здібності, уміння виражати емоції, характер, а також образне мислення.

Люди похилого віку відвідують регулярні заняття клубу «Золотий вік», тут часто не просто цікаво та весело, але ще й смачно. Клуб вже налічує близько 20 учасників, які збираються кожного місяця, спілкуються, проводять час з користю. При цьому здобувають нові знання, навички, нові знайомства, діляться своїм набутим досвідом, що є важливим для розвитку громади. А часто і радують себе чимось смачненьким, як, наприклад, оладками до чаю.

Регулярно зустрічаються і члени «Жіночого клубу», де обговорюються актуальні проблеми, а також проводяться заняття з арт-терапії. В приємній атмосфері за чашечкою кави та цікавим заняттям можна нарешті відволіктись від буденних клопотів, відпочити,  поспілкуватись, обмінятись досвідом.

А підлітки зібрались на тренінг з профорієнтації, покликаний сформування готовність учнів самостійно планувати і реалізовувати перспективи професійного розвитку, сформувати відповідний рівень професійної зрілості, здатності зробити професійний вибір, використовуючи при цьому власні ресурси і наявну інформацію. Тренінг цікавий, проводиться у формі гри, тому завжди бажаючих взяти участь вистачає.

Молодші школярі можуть двічі в тиждень відвідувати заняття English Club, де теж завжди цікаво та інтерактивно. Активна молодь має змогу взяти участь у тренінгах з розвитку власної спроможності, формування життєвої позиції. У жовтні проводився тренінг з формування комунікативних навичок згуртування колективу. Завданнями тренінгу було створення позитивного емоційного фону, атмосфери довіри; формування адекватної оцінки себе і інших; активізація процесу пізнання себе і оточуючих; відпрацювання навичок спілкування та взаємодії з людьми.

А для всіх бажаючих – і дорослих, і дітей – розпочав роботу шаховий клуб, де щовівторка тренер Олексій  Шкуратов проводить тригодинні безкоштовні заняття, ще і не просто заняття, а й з перервою на смачну каву та чай.

«Проект надав можливість об’єднати за спільними інтересами як дітей, так і дорослих, понижує соціальну напругу в суспільстві, підвищує авторитет благодійного фонду, повертає довіру громади до духовності, – говорить фасилітатор проекту Марія Дубракова. – Приходячи на гурткові заняття та заходи, люди змінюються на краще, сприймають дійсність простіше і реальніше, розвивають свої навики і навчаються чомусь новому. Зникає відчуття соціальної ізоляції. Після занять люди підтримують довірливі стосунки між собою, заохочуючи інших до згуртованості навколо проблем які виникають, щоб їх вирішити разом».

Позитивні відгуки клієнтів про діяльність проекту – свідчення того, що діяльність ведеться у правильному напрямку. «Спасибі Карітасу Волноваха за те що вони існують, за те що дають нашим діткам реалізувати свої мрії, за підтримку у важкий час», – говорить одна з бенефіціарів проекту Тетяна Магдич.