Image

Солідарність щодо мігрантів та біженців має заохочуватись, а не засуджуватись

0 Comments

Заява від Карітасу Європа з нагоди Всесвітнього Дня біженців, 20 червня 2019 року.

З нагоди Всесвітнього дня біженців Карітас Європа закликає європейських лідерів дотримуватись основних моральних цінностей і приймати мігрантів та біженців з гідністю та солідарністю.

У той час, коли майже 70 мільйонів людей у всьому світі були змушені покинути свої домівки через війну, конфлікти або насильство, їм як ніколи потрібна привітна Європа. На жаль, в контексті жорсткішої міграційної політики та придушення нелегальної міграції, так звана «криміналізація солідарності» стала широко поширеною в Європі.

«Демонстрацію людяності і турботи по відношенню до мігрантів та біженців в умовах глибокої кризи слід заохочувати, а не криміналізувати», – говорить Марія Ниман, Генеральний секретар Карітасу Європа. Вона додає: «У дусі братерства і солідарності ми всі несемо відповідальність за забезпечення дотримання прав кожної людини”.

Мережа Карітасу Європа все частіше стикається з тенденціями стигматизації та криміналізації гуманітарної допомоги, яку організації та волонтери надають мігрантам, які зазнали лиха у власній країні.

Бували випадки, коли поліція переслідувала волонтерів, які надавали їжу та засоби особистої гігієни потребуючим мігрантам у Кале. Волонтерів притягували до суду за допомогу біженцям в Бельгії, співробітники НГО переслідувались поліцією за організацію пошуково-рятувальних операцій на берегах Греції та Мальти. Карітас повідомляє про подібні випадки були і в інших країнах, таких як Угорщина, Греція, Швейцарія, Сербія та Іспанія.

«Надання гуманітарної допомоги не є чимось кримінальним, але це також не щось геройське, а звичайна необхідність», – зазначив 25-річний Шон Біндер, волонтер, який провів 106 днів у СІЗО у Греції. Його звинувачують у контрабанді та іншій незаконній діяльності щодо гуманітарної підтримки, яку він надавав мігрантам в Лесбосі. Зараз хлопець чекає судового розгляду, і його можуть засудити на 25 років тюремного ув’язнення.

Нинішнє агресивне середовище створює стримуючий вплив на розвиток солідарності, що ще більше сприяє розповсюдженню токсичних та негативних дискусій щодо явища міграції. Окрім прямого негативного впливу на життя мігрантів та біженців, криміналізація солідарності також небезпечна для демократії, оскільки вона підриває соціальну згуртованість і загрожує нашому людству.

У цей Всесвітній день біженців Карітас Європа закликає європейських лідерів забезпечити, щоб законодавство їхніх країн проти торгівлі людьми та контрабанди не призвело до надмірної криміналізації гуманітарної допомоги мігрантам та біженцям. Натомість, європейські лідери повинні підтримувати громадянське суспільство і сприяти створенню привітної Європи, яка ставить у центр політики солідарність, гостинність і повагу. Акти солідарності для забезпечення поваги до прав та гідності мігрантів і біженців повинні заохочуватись, а не засуджуватись.

Photo: openmigration.org

Categories: News | Новини

Залишити відповідь