Солідарність через кордони

17 листопада 2018 року одночасно у понад 70 містах Німеччини працівники Карітасу, волонтери та громадяни міст запалили на площах тисячі яскравих вогнів на знак солідарності та підтримки вразливих дітей в Україні.

Від імені Карітасу України я та мої колеги Наталя Ткаченко, менеджер проекту «Національна мережа центрів для дітей та сімей» і Ірина Пухняк, менеджер проекту «Мобільна робота з молоддю», мали честь цього року брати безпосередню участь у благодійній кампанії «Один мільйон зірок» (Eine Million Sterne) в місті Регензбург.

«Вже дванадцятий рік поспіль Карітас проводить загальнонаціональну кампанію солідарності «Один мільйон зірок». Цього року акція проводиться напередодні Всесвітнього дня бідних, проголошеного Папою Франциском. Цьогорічний захід здійснюється під гаслом «Кожному потрібен дім» та має на меті зібрати гроші для надання допомоги безпритульним людям в місті Регензбург та дітям в Україні», наголосив директор Карітасу діацезії Регензбургу диякон Міхаєль Вайсман у своєму привітальному слові.

Caritas International Eine Million Sterne Bismarckplatz Regensburg Foto: Michael Vogl

Під час заходу у присутності мера міста пані Гертруди Мальц-Шварцфішера, працівників Карітасу Регензбург, колег з міжнародного бюро Карітасу Німеччини та усіх присутніх громадян міста, ми мати виняткову нагоду розповісти про проблеми та потреби дітей, а також про діяльність Карітасу в сфері допомоги дітям, молоді та сім’ям в Україні.

Нашим колегам у Німеччині було важливо почути, що гасло цьогорічної акції є надзвичайно близьким нам, оскільки гідне житло та безпечні й сприятливі умови в дома, це базові необхідні потреби дітей, з якими працює Карітас в Україні. Ця проблема є чи не найактуальнішою сьогодні в країні, де понад 600 000 дітей виховуються в кризових сім’ям, які не можуть самотужки забезпечити своїм дітям достатній догляд та належні умови. Понад 11 000 дітей проживають в державних закладах опіки, а близько 170 000 дітей є вимушено переселеними із тимчасово окупованих територій на сході країни та Криму.

На фоні складної економічної ситуації, часто не прийнятних побутових умов, а відтак і психологічної напруги в сім’ї, діти стикаються із багатьма іншими викликами. Це соціальна ізоляція, складність адаптуватись у дитячому колективі, порушення психо-емоційного стану, зниження самооцінки та мотивації до навчання та самореалізації.

Соціальні дитячі та молодіжні центри Карітасу України, які працюють в 19 містах, а також робота із молоддю на вулиці спрямовані на допомогу таким дітям.

В свою чергу нам було надзвичайно цікаво дізнатись про те, як організатори акції планують та здійснюють таку велику та масову кампанію по усій країні.

«Підготовка до акції починається далеко заздалегідь ще у березні, велику частину організаційної та координаційної роботи здійснюють наші колеги у відділі роботи з громадськістю. Кожного року у фокусі акції є інша країна, якій Карітас Німеччини допомагає своїми пожертвами», – пояснив співробітник міжнародного бюро Карітасу Інтернаціоналіс Штефан Теплан,

«Щоб залучити місцевих громадян до акції, ми завчасно поширюємо інформацію через ЗМІ та розсилку, а також друкуємо плакати з повідомленням про акцію», – ділиться досвідом пан Юрген Байер, директор департаменту з юридичних та організаційних питань діацезіального Карітасу Регензбург.

«Перебуваючи із ознайомчим візитом у Німеччині, було особливо цікаво дізнатись наскільки тісно та плідно співпрацює Карітас з місцевим і федеративним урядами. Завдяки такій співпраці, асоціація Карітас в Німеччині займає чільне місце серед надавачів соціальних послуг в країні. Карітас надає якісні послуги для вразливих людей у всіх сферах соціального забезпечення від садочків та центрів денного догляду для дітей до будинків дитини та спеціалізованих психотерапевтичних центрів», – зазначила перед громадою менеджер проекту «Національна мережа центрів для дітей та сімей» Наталя Ткаченко. Ця подорож дала нам можливість ще раз переконатись як багато завдань стоїть перед громадським сектором загалом та Карітасом зокрема, а також перед владними структурами в Україні, щоб соціальна система в нашій рідній країні наблизилась до Європейських стандартів якості, а голос непривілейованих верств суспільства був почутим.

Зоряна Лукавецька, керівник програми Карітасу України для дітей та молоді.