Сьогодні відзначають Всесвітній день біженців

20 червня щороку відзначається Всесвітній день біженців. У 2001 році спеціальною резолюцією Генеральна Асамблея ООН висловила солідарність з Африкою, де знаходилась велика кількість біженців.

Також, ця резолюція відзначала п’ятдесяту річницю Конвенції про статус біженців від 1951 року, тоді ж Організація африканської єдності погодилася з тим, щоб Всесвітній день біженців відзначався одночасно з Днем африканських біженців — 20 червня.

На міжнародній арені діє спеціальний орган: Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) — агентство системи Організації Об’єднаних Націй, що займається захистом та підтримкою біженців, сприяє їх місцевій інтеграції, добровільному поверненню на батьківщину чи переселенню до третьої країни.

УВКБ ООН було створене 14 грудня 1950 року, а його штаб-квартира знаходиться в Женеві (Швейцарія). По закінченні Другої світової війни воно надало допомогу більш як мільйону біженців у Європі.

За даними цієї організації, наразі в усьому світі кількість переміщених осіб є найбільшою за всі часи історії з причини зростання інтенсивності війн та переслідувань.

Проблема біженців в останні чотири роки набула надзвичайної актуальності і для України – у зв’язку зі збройним конфліктом на сході, кількість внутрішньо переміщених осіб в нашій державі сягнула близько 1,6 млн осіб.

З 17 по 24 червня 2018 року організації Карітасу по всьому світу проводять Глобальний тиждень дії, що має на меті привернути увагу людей до теми міграції та сприяти інтеграції мігрантів до місцевих громад. Глобальний тиждень дії – один з найважливіших етапів дворічної спільної кампанії «Розділи подорож», яку започаткував Папа Римський Франциск та дав їй старт 27 вересня 2017 року. Організації Карітасу по всьому світу та місцеві громади сприятимуть різноманітним заходам, спрямованим на вивчення та проведення активностей довкола міграційного досвіду та розуміння того, як ми всі стаємо частиною подорожі один одного. Глобальний тиждень дії проводиться протягом календарного тижня, під час його відзначається Всесвітній день біженців.

Для підготовки публікації використовувались матеріали Вікіпедії та сайту УВКБ ООН.