Image

Сьогодні відзначають Міжнародний день людей похилого віку

0 Comments

Міжнародний день людей похилого віку (англ. International Day of Older Persons) — проголошений 50 сесією Генеральної Асамблеї ООН, відзначається в усьому світі 1 жовтня.

За інформацією Вільної енциклопедії “Вікіпедія”, спочатку День людей похилого віку стали відзначати в Європі, потім в Америці, а наприкінці 1990-их років уже в усьому світі. День людей похилого віку святкується з великим розмахом у скандинавських країнах. У цей день по телевізору та радіо транслюють передачі з урахуванням смаків людей похилого віку.

За міжнародною класифікацією, особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років. До 2050 року число таких людей у багатьох розвинених країнах збільшиться вдвічі (так званий процес старіння націй), а загальна кількість у світі складе 2 мільярди осіб.

Надважливою, на думку ООН, є потреба активного використання виробничого і творчого потенціалу людей старшого віку. Суспільство має одночасно допомагати долати психологічну межу старості та зменшувати тягар соціальних витрат на молодих людях за рахунок працюючих пенсіонерів.

Україна, як повноправний член ООН, підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 року щорічно відзначає цей день. Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня громадян похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян затверджено урядовою постановою від 26 вересня 1997 року № 1066 «Про щорічне відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку». Відповідно до Указу Президента України від 24 вересня 2004 року № 1135/2004 1 жовтня Україна відзначає і День ветерана.

Карітас України хоче подякувати всім сумлінним патронажним сестрам, співробітникам та волонтерам, які опікуються літніми людьми в рамках проекту Домашня опіка.

Домашня опіка сьогодні це:
• Понад 1500 бенефіціарів у 14 містах України, включаючи буферну зону.
• Понад 150 соціальних працівників та психологів, які пройшли спеціалізоване навчання.
• Фахівці проекту надають послуги згідно з Державними стандартом догляду вдома.
• Три центри паліативної допомоги.
• Інформаційні послуги для членів родин.

Наш потенціал це:
• Фахові медсестри, психологи та соціальні працівники, які пройшли спеціалізоване професійне навчання.
• Постійне підвищення кваліфікації персоналу.
• Наявне реабілітаційне обладнання для безкоштовної оренди.
• Тренінгові модулі і тренери з питань домашньої та паліативної опіки.
• Досвід впровадження програм медичного напрямку у зоні гуманітарного конфлікту.

Допомогти потребуючим дідусям та бабусям можна:

  1. Через наш сайт: https://caritas.ua/donations/ (у спадаючому меню – оберіть проект “Домашня опіка”);
  2. Відправивши благодійне SMS на номер 88010: вартість 5 гривень, тільки для абонентів передплати всіх національних операторів мобільного зв’язку України;
  3. Через термінали Easypay.

Categories: Новини

Залишити відповідь