Діяльність “Клубу людей похилого віку “Надвечір”

Достукатись до сердець жертв тоталітарних режимів
21.04.2011

Люди, які потерпіли від тоталітарних режимів — це жива історія, яку ми не повинні забувати, а зобов’язані передавати іншим поколінням. Такого висновку дійшли учасники дводенної

регіональної конференції “Жертви тоталітарних режимів. Збереження пам’яті та передача життєвого
досвіду шляхом налагодження діалогу між поколіннями”, яка відбулася
12-13 квітня на базі Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ.

Участь у конференції взяли кількадесят представників організацій жертв тоталітарних режимів та організацій, що опікуються ними, управлінь освіти та соціальних служб з Львівщини, Херсонщини, Запоріжжя, Харкова, Києва, Дніпропетровська та Івано-Франківщини.

“Ми не маємо права забувати свою історію, адже вона навчає нас цінним висновкам і моральним цінностям, справжній вартості речей, які нас оточують і трапляються по життю. Сьогодні ми спільними зусиллями повинні забезпечити людям, що стали жертвами тоталітарних режимів, можливість відчути себе потрібними суспільству, забезпечити їм повноцінне спілкування між собою. Також неймовірно важливим є зв’язок із молоддю,  – аби вони змогли передати їй свій неоціненний досвід”, – окреслив мету конференції директор івано-франківського Карітасу о. Володимир Чорній.

Працювати із людьми, які постраждали від несправедливості тоталітарних режимів надзвичайно складно. Такий захід є важливим кроком у вдосконаленні методів спілкування із літніми людьми для представників організацій-учасників реалізації програми “Місце зустрічі — Діалог”, яку підтримує німецький фонд “Память. Відповідальність. Майбутнє ”.

Як розповіла Іванна Дмитрук, координатор проекту  “Клуб людей похилого віку “Надвечір”, учасники конференції впродовж двох днів обмінювалися досвідом, розповідали про свої труднощі та досягнення, ділилися психологічними методиками, мали нагоду вільно поспілкуватись. Це допоможе кожній з організацій покращити роботу із жертвами тоталітарних режимів та підвищити ефективність діалогу з молодим поколінням.