Міграція сьогодні

Карітас знає як легалізувати «тіньову» міграцію
30.09.2010
24-25 вересня в Одесі відбулась Міжнародна конференція «Міграційні процеси в сучасній Європі: еволюція міграційних взаємодій ЄС і держав Центральної і Східної Європи». Під час заходу Карітас України презентував нове власне дослідження «Brain-net working:

Трудова Міграція як інструмент інтернаціоналізації», де пропонуються механізми виведення міграційних процесів з «тіні».

Конференцію організували Міністерство транспорту та зв‘язку України, Управління міграційної служби Одеської області, Центр міграційних досліджень одеської національної академії зв‘язку, Центрально-європейський університет (Угорщина) та Центр міграційних досліджень (Росія). Конференція зібрала експертів з питань міграції з України, Молдови, Росії, Великобританії, США, Італії, Іспанії, Швейцарії, Румунії, Болгарії, Німеччини, Бельгії.

Карітас України під час конференції представляли Ірина Брич та Ростислав Кісь. Карітас України представив нове власне видання «Brain-net working: Трудова Міграція як інструмент інтернаціоналізації», що базується на результатах досліджень, здійснених міжнародною командою партнерів з Італії, Іспанії, Молдови, України та Росії в 5-ти державах-учасницях проекту «BraiNet-Working».

Фінансувався проект Європейським Союзом в рамках реалізації програми AENEAS в 2008-2010 роках. В рамках даного дослідження, з використанням кількісних та якісних методів, розглядається феномен трудової міграції в країнах–учасницях проекту. Метою дослідження є: пошук можливостей легалізації трудової міграції, а також запровадження якісно нових офіційних міграційних моделей, як інструменту боротьби з нелегальною міграцією.

Авторами проводиться перехресний аналіз соціальних і культурних аспектів становища трудових мігрантів. А також аналіз наслідків впливу трудової міграції на українське, російське та молдавське суспільство і на суспільства приймаючих країн.

У дослідженні здійснюється ґрунтовний огляд ситуації на ринку праці та в підприємницькій структурі популярних серед трудових мігрантів зі Східної Європи регіонів Італії та Іспанії, а також вплив на них світової економічної кризи. В контексті процесів глобалізації розглядаються тенденції до інтернаціоналізації і модернізації європейського бізнесу, що покликані вивести трудову міграцію з тіні та підвищити якість вакансій для мігрантів.

Авторами проводиться аналіз економічної та соціокультурної посередницької ролі етнічного бізнесу у місцевих спільнотах мігрантів, як «соціального агента», що сприяє ресоціалізації цих громад, пом’якшує наслідки культурного шоку, а також є однією з альтернатив підневільній праці.

Презентація викликала глибоке зацікавлення та резонанс серед присутніх, що сприяло жвавій дискусії на тему трудової міграції між учасниками секцій.